Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 112

Wątek: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogólnik

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Domyślnie Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln

są tu bojownicy reguły odwrócenia ogniskowej i bronią jej jakby od tego miało zależeć ich życie. ok, popieram dyskusję, ale maniactwo i wciskanie ludziom "że się nie da" bo taka jest reguła to fanatyzm.

a może odwrócić dyskusję i zapytać czy przy 50mm i cropie da się zrobić poruszone zdjęcie przy np. 1/150. wartość odpowiedzi na te pytanie jest równa wartości całego OT.
    ebe ebe

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln

IMHO da sie robić nieporuszone na cropie, 50 mm, na 1/30. Może rzeczywiście niepotrzebnie doradzałem taki czas niedoświadczonemu koledze, kirując się tu własnym doświadczeniem. Ja 1/30 utrzymuję bez problemu i powtarzalność jest duża, nie ma mowy o loterii. Ale, jak napisał Benno Wundshammer, to jest cecha osobnicza, w dużej mierze. Jeden utrzyma nawet 1/10, a inny będzie miał loterię przy 1/100. I jeszcze jedno - to jest umiejętność, którą można i warto ćwiczyć. I można wyćwiczyć - wiem, bo ja wyćwiczyłem. Jak kupiłem dawno temu EOS-a 300 na kliszę, to po raz pierwszy miałem w puszce czasy dłuższe niż 1/30. I, po przesiadce z Zenita, strasznie mnie korciło żeby je wykorzystać. Było narzędzie, z lektury wiedziałem że się da, i fociłem. A że to był aparat na filmy, więc trzeba było każdy kadr oszczędzać. No i się nauczyłem. A potem to już była tylko kwestia cięższej i większej puszki. A większą i cięższą się lepiej trzyma, wiec było, ekhem, tylko łatwiej. A jak się nauczysz robić nieporuszone na określonym czasie, to crop nic do tego nie ma - robisz nieporuszone i już, szlus. Da się, trzeba ćwiczyć. Co zresztą zostało tu zostało już powiedziane nieraz.
    Ostatnio edytowane przez krakał ; 25-02-2015 o 22:28
    EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
    C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

cybermysza wychodzi cos z tego focenia? Zmieniles technike albo gear?

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Ja jeszcze tylko jedno zdanie do tych, co porównują focenie na 1/30 do loterii i trafienia w lotto - prawdopodobieństwo tafienia szóstki w lotto wynosi 1:13 983 816. Czyli - jedno ostrze zdjęcie na niecałe CZTERNAŚCIE MILIONÓW. Czy którykolwiek z was, szanowni koledzy, zrobił w swoim życiu 14 mln zdjęć? Prawdopodobieństwo trafienia ostrego zdjecia z 1/30 w moim przypadku dla 5 zdjęć wyniosło 100%, pewnie przy wiekszej ilości zdjęć byłoby trochę nietrafnych, powiedzmy 20%. Ale przyjmijmy, choć to nieprawda (bo w rzeczywistości jest ich więcej), że to jest 50% i udane będzie co drugie. Prawdopodobieństwo wynosi 1:2. Czyli jedno ostre na dwa. Ale nawet jakbym robił jedno na trzy, jak Zysk, czy jedno na pięć, jak Merde, to od stosunku 1:14 000 000 dzielą mnie lata świetlne. Proszę nie pisać o loterii, bo to jest czysta demagogia i manipulacja.

--- Kolejny post ---

A do pytania zdebika się przyłączam

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Witam
    Trzeba było od razu napisać o problemach natury fizycznej ,chyba że przeoczyłem to sorry.

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Spróbuj z monopodem. Nie musi być nie wiadomo jaki. Przypadkowo kupiłem kiedyś jakiegoś camrocka za mniej niż 30 zł i daje radę. Wprawdzie po 2 latach już trochę nie trzymają zaciski, ale używam go z dość dużym teleobiektywem; Tobie powinien posłużyć dłużej, a ja mój wyrzucę i kupię lepszy. Nie polecam akurat tego samego, ale jakiś tańszy z tzw. markowych wystarczy.
    Monopod ma tę zaletę, że nie ogranicza specjalnie swobody, a jest to dobry punkt podparcia. Dodaj do niego jakąś niedużą głowicę kulową, na przykład któreś małe triopo.
    Także polecam ten sposób gdyż niejednokrotnie ręce odmawiają posłuszeństwa przy noszeniu np. zestawu z teleobiektywem gripem i kompletem akumulatorków.
    Znam osoby , które wszystkie (może większość) zdjęć wykonują ze statywu i nie mają problemu natury stabilizacji obrazu i drgań różnych.
    Sam używam zamiennie monopoda i statywu .
    Znowu wybrać trzeba samemu co się bardziej przyda, na pewno nie będzie to zły zakup .
    Inwestycja w sprzęt jest ważnym elementem naszego wspólnego zainteresowania jakim jest fotografia w szerokim znaczeniu .
    Życzę samych wspaniałych ujęć choć nie zawsze super ostrych bo nie tylko oto w fotografii chodzi.
    pozdrawiam Wojtek
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Piła

A wiecie Panowie że monopod to jest dobre rozwiązanie muszę pomyśleć, dziś siedziałem i stworzyłem sam z kartek taką amatorski namiot bezcieniowy tylko nie mam lamp i musiałem oświetlać lampką ale jak na pierwszy raz myślę że jakoś coś mi wyszło jutro coś przerobię to wrzucę i ocenicie ( i to będzie coś że nie zawsze musi być ostro ) a w niedzielę znajdę trochę wolnego czasu wstanę wcześnie rano i nad jezioro woda na pół z lodem i chodzące kaczki może wpadnie jakaś mgła na to i coś wytworzymy A ogólnie jeszcze obrabiać porządnie zdjęcia w ps-ie czy chociaż w GIMP to nie należy do takich prostych rzeczy więc nauki jest bardzo dużo !!!

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Pewnie mnie tu zakrzyczą wszyscy, ale na początek naucz się robić zdjęcia, naukę obróbki zostaw na później. Powodzenia i wrzucaj zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez krakał Zobacz posta
    Pewnie mnie tu zakrzyczą wszyscy, ale na początek naucz się robić zdjęcia
    Ja: NIE (zakrzyczę) ,pewien ,minimalny warsztat/wiedza jest niezbędny do zrobienia przynajmniej akceptowalnej jakościowo fotki .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Piła

nikt za takie spostrzeżenia nie będzie krzyczał bo to jest całkiem normalne i dla mnie akceptowalne, gorsze są odpowiedzi że lepsze zdjęcie nie którzy robią smaftfonem niż ja, zgodzę się że jestem aktualnie Początkującym który zna zasady kadrów; zasady trój podziału i co najważniejsze ŚWIATŁA przysłona itd itp ale muszę teraz nauczyć się przenieść wiedzę jako taką na wykonanie i ćwiczyć. I teraz kwestia dla kogo moje zdjęcie będą akceptowalne a dla kogo nie, bo przecież każdy może mieć swoją wizje swoje co chce opowiedzieć na zdjęciu; a drugiemu może to się nie podobać i z twierdzi że to nie jest akceptowalne. Nie mówię tu o akceptowaniu co w ogóle nie jest dobrze zrobione technicznie

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    kup sobie tamrona 18-270
    Nic dodać nic ująć...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów