Pokaż wyniki od 1 do 10 z 112

Wątek: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogólnik

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln

Jak się bardzo uprę i ktoś mi będzie zmieniał te pędraki przed szkłem, to czemu nie, mogę Ale wtedy, jeśli można, wolałbym z IS-em Bo przy dwudziestu strzałach w niecałe dwie minuty mógłbym coś poruszyć, a na powtórkę czasu by nie było

Tylko że nie w tym rzecz, jak zauważył kolega zysk.

Mój przydługawy pędraczkowy set służył prezentacji tego, że MOŻNA z powodzeniem focić z ręki cropem bez stabilizacji na dłuższych, a nawet całkiem długich czasach i robić ostre zdjęcia, z akceptowalną powtarzalnością. Jeśli chodzi o mnie, to czasy rzędu 1/30 - 1/20 są całkowicie użyteczne i ilość zepsutych zdjęć jest na tyle mała, że nie można mówić o losowości. Quod erat demonstrandum.

"Można" wszakże nie znaczy "trzeba", a tym bardziej nie znaczy "musi koniecznie". Gdyby ktoś przyszedł z takim zleceniem o jakim piszesz, to po pierwsze - grzecznie bym wytłumaczył, że nie jestem profi i nie robię zleceń, po pierwsze podpunkt A - równie grzecznie wytłumaczyłbym, że ja mam spacerzuma a nie szkło do makro czy portretu, jasne i sposobne do tego celu. Po drugie - gdyby klient jednak się upierał (a wszak klient nasz pan), to robiłbym to ze statywu i wężykiem a nie z ręki, by uzyskać powtarzalność kadru. Po trzecie odmówiłbym focenia w deszczowy dzień przy całkowitym zachmurzeniu na wysokim ISO, tak jak w przykładowym secie, a jeśli już, to użyłbym oświetlenia sztucznego. Po czwarte, użyłbym krótszych czasów.
    Ostatnio edytowane przez krakał ; 25-02-2015 o 19:38
    EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
    C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm

Uprawnienia umieszczania postów