Wbije kij w mrowisko5D i do tego 17-40 f4 L i masz gigantyczny postep w stosunku do posiadanego kompaktu. No ale bez filmow i wylacznie uzywany sprzet.
Wbije kij w mrowisko5D i do tego 17-40 f4 L i masz gigantyczny postep w stosunku do posiadanego kompaktu. No ale bez filmow i wylacznie uzywany sprzet.
5d i 17-40 to moje ukochane kombo![]()
SONY
Fotografia krajobrazowa to nie tylko UWA, a nawet nie przede wszystkim. Obiektyw 18-55 i 60D dobrze się sprawdzą.
Moze i sie sprawdzi ale bardzo szybko zabraknie szerokosci tymbardziej, ze 18mm to minimalny ale jednak regres w stosunku do Panasonica. Policzmy, 5D plus 17-40 i do tego 50 1,8 to okolo 4 tys. zl za sprzet uzywany. Moze jednak warto przemyslec?
Hm, zestaw naprawdę ciekawy, jednak tak jak napisałem w pierwszym poście, chciałbym aby aparat posiadał również opcję wykonywania filmów 1080p. Zapewne niekiedy zdarzą się sytuacje w których będę chciał także nagrać samą błyskawicę czy też np. mocniejsze porywy wiatru, także ta opcja również będzie dla mnie istotna. Niemniej jak podkreślam w stosunku do poprzedniego mojego postu, priorytetem są dla mnie dobrej jakości zdjęcia. Osobiście pogodziłem się już z wyborem na początek Canona 60D + kit C18-55 IS STM, udało mi się nawet znaleźć ciekawą ofertę na allegro związaną ze sprzedażą korpusu 60D. Powinno mi zostać jeszcze sporo pieniędzy z 4 tys. zł, z których część przeznaczę pewnie na komponenty, a z czasem dozbieram trochę pieniędzy do kolejnego obiektywu (w zależności od moich potrzeb wynikających z użytkowania C18-55). Także dziękuję bardzo za pomoc wraz z przedstawionymi radami i propozycjami![]()
I cena niestety też jest nie do przeskoczenia. Kolega igor chciał na cały zestaw wydać maks. do 4000zł. Za to nie kupi nawet body 6D. O obiektywach już nie wspominając.
kupi np. 5D mk. I
Canon 5D mk I classic + Grip (5117320005) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
oraz 17-40L
Canon EF 17-40 F/4.0 USM @ SZEROKI KĄT @ (5109897688) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Mieści się w cenie i naprawdę można tym robić niezłe krajobrazy!!!
--- Kolejny post ---
Ewentualnie Samyang 14 i jest naprawdę szeroko!
pełna klatka w krajobrazie się sprawdza, szczególnie jak się jakieś trochę dziwniejsze rzeczy robi, trzeba pamiętać jednak o droższych teleobiektywach, ale widziałem sporo dobrego krajobrazu np. z 50D który nie jest jakimś bardzo fantastycznym sprzętem (jeśli chodzi o matrycę) więc też sporo zelży od tego co trzyma łeb za aparatem jak się te zdjęcia robią.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Mam takie pytanie, czy do zestawu 60d + 85mm 1.8 znajdę jeszcze jakiś tańszy, w miarę dobry obiektyw do 300-400 zł? (używany)