Jako że to jest mój pierwszy post, w pierwszej kolejności wypadałoby się przywitać, zatem witam wszystkich użytkowników forum.

Obecnie jestem posiadaczem kompaktu Panasonic DMC-FZ38, jednak w związku z faktem, iż chciałbym pozyskać aparat który zapewni mi większe możliwości, zaplanowałem sobie zakup pierwszej lustrzanki.

Mój budżet związany z wydatkiem oceniam w tej chwili na nieco ponad 3000 zł, opcjonalnie do 4000 zł. Aparat byłby używany przede wszystkim do zdjęć "w terenie" - krajobrazy ze szczególnym uwzględnieniem stanu atmosfery - a więc chmury, zdjęcia nocne błyskawic. Ponadto aparat niekiedy mógłby być stosowany do wykonywania zdjęć w pomieszczeniu oraz filmów 1080p.

Jeśli chodzi o korpus - ze względu na mój budżet myślałem przede wszystkim o Canonie 60D, większy mętlik mam obecnie z wyborem obiektywu. Domyślam się że bardzo dobrym wyborem mógłby być Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM, jednak w kombinacji z korpusem obecnie jest dla mnie trochę za drogi. Zachęcające obiektywy posiada również Sigma (17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM) i Tamron (SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC). Ze względu na te wątpliwości myślałem nad tym czy nie lepiej będzie rozpocząć z obiektywem kitowym (Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM) o którym krążą dość niezłe opinie, po czym dopiero później zakupiłbym lepszy obiektyw.

Dodam, iż osobiście nie miałem jeszcze okazji testować ww. aparatu i obiektywów, dlatego też chciałbym zapytać się o opinię i rady przede wszystkim osób które obsługiwały już tego typu sprzęt. Ewentualnie może jakieś inne propozycje?

Pozdrawiam