Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Problem z ostrością w Canonie 18-135 IS + EOS 600D

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Problem z ostrością w Canonie 18-135 IS + EOS 600D

trzeba sie liczyc z tym, iz ogolna prawidlowosc - im szerszy zakres zooma - tym wiecej problemow, moze rowniez nas przypasc.

sprawdz czy tak samo ostrzy na dlugim i krotkim koncu , ale zrob test STARANNIE.

na podstawie niestarannego testu mozna wyciganac bledne wnioski,

jesli ostrzy tak samo to Problem jest rozwiazywalny w tym aparacie , ktory masz , jesli nie - to raczej nie.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    trzeba sie liczyc z tym, iz ogolna prawidlowosc - im szerszy zakres zooma - tym wiecej problemow, moze rowniez nas przypasc.

sprawdz czy tak samo ostrzy na dlugim i krotkim koncu , ale zrob test STARANNIE.

na podstawie niestarannego testu mozna wyciganac bledne wnioski,

jesli ostrzy tak samo to Problem jest rozwiazywalny w tym aparacie , ktory masz , jesli nie - to raczej nie.
    Robiłem taki test ale w sztucznym oświetleniu i wyszło mi że powyżej 100mm już ostrzy dobrze, ale test nie był dość staranny, powtórzę go w weekend w dziennym świetle.

Czyli rozumiem że jeśli na długich ogniskowych jest ok to znaczy że ten typ tak ma i już :/ ??

Uzależniony

W puszce wogole nic nie reguluj , nie ma mozliwosci poprawic bez wiedzy i oprzyrzadowania. Wina najprawdopodobniej lezy po stronie obiektywu , ale tu tez nic sam nie zrobisz. Co prawda to jeden z najprostszych zoomow Canona , ale bez specjalnego kolimatora mechanicznie nie jestes w stanie ustawic soczewek , a ostrzenie AF juz tylko na drodze elektronicznej i firma strzeze tego jak zrenicy oka:-) - tak, ze , moim zdaniem, najlepiej sprzedac to komus, kto da sobie z nim rade i kupic inny , bo te obiektywy naprawde fajnie w zasadzie pracuja. Zaczac jednak powinienes od zalozenia innego obiektywu - moze w jakims sklepie pozwola ci na probe, jak powiesz, ze chcesz kupic ktorys z ich obiektywow i chcesz sprwdzic, jak bedzie dzialal z twoim aparatem? A na koniec przestan sie bawic w odslanianie sensora, bo go zasyfisz, zanim sie spodziejesz - najprawdopodobniej juz masz go do czyszczenia...
    Ostatnio edytowane przez jelcyk ; 19-02-2015 o 10:25

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Frugo84 Zobacz posta
    Robiłem taki test ale w sztucznym oświetleniu i wyszło mi że powyżej 100mm już ostrzy dobrze, ale test nie był dość staranny, powtórzę go w weekend w dziennym świetle.

Czyli rozumiem że jeśli na długich ogniskowych jest ok to znaczy że ten typ tak ma i już :/ ??
    ogolnie to jest tak ze zoomy szczegoilnie te tansze lubia ostrzac roznie dla roznych ogniskowych.
    zawsze jest jakas roznica , pytanie jak duza.
    dotyczy to niemal wszystkich zoomow ,.
    w lepszych puszkach mozna dóstrosc af do okreslonego obiektywu.
    tego c600 nie ma
    czylli zawsze to bedzie loteria , czy akurat obiektyw jaki kupisz bedzie ostzrzyl , czy tez trzeba dostroic i czy sie w ogole da?

najpierw sprawdz czy ostrzy tak sam na koncach obiektywu - nie wazne cuy prawidlowo czy nie - sprawdz czy na 18 i 135 mm nastawia na skali te sama odleglosc na ten sam motyw.

nie ma prawa byc roznic.

jesli roznice beda , to raczej nie widze mozliwosci wyprowadzenia tego.

jredsli roznic nie ma , to sie da dostroic w warsztacie.

sam nic nie zrobisz srubami. teoretycznie dostroilbys do jednego obiektywu , to rozstroisz do drugiego.

jesli nie chcesz miec problemow to trzeba kupic c50d lub c70 d a najlepiej c6d.
    c60d tez nie ma mikroregulacji.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    W puszce wogole nic nie reguluj , nie ma mozliwosci poprawic bez wiedzy i oprzyrzadowania. Wina najprawdopodobniej lezy po stronie obiektywu , ale tu tez nic sam nie zrobisz. Co prawda to jeden z najprostszych zoomow Canona , ale bez specjalnego kolimatora mechanicznie nie jestes w stanie ustawic soczewek , a ostrzenie AF juz tylko na drodze elektronicznej i firma strzeze tego jak zrenicy oka:-) - tak, ze , moim zdaniem, najlepiej sprzedac to komus, kto da sobie z nim rade i kupic inny , bo te obiektywy naprawde fajnie w zasadzie pracuja. Zaczac jednak powinienes od zalozenia innego obiektywu - moze w jakims sklepie pozwola ci na probe, jak powiesz, ze chcesz kupic ktorys z ich obiektywow i chcesz sprwdzic, jak bedzie dzialal z twoim aparatem? A na koniec przestan sie bawic w odslanianie sensora, bo go zasyfisz, zanim sie spodziejesz - najprawdopodobniej juz masz go do czyszczenia...
    Tak myślałem że z ustawieniem czegokolwiek w obiektywie będzie kupa....
    No tylko tak z tym radzenie jakoś przez rok nie miałem problemu, problemy zaczęły się od dwóch miesięcy, wiem że wszyscy uważają że nie umiem się nim posługiwać ale jakoś wcześniej potrafiłem i nagle napad braku umiejętności :/ Popstrykanie obiektywem w sklepie raczej nic mi nie da bo problem zdarza się czasami i nie jest to powtarzalne ani nie potrafię tego wywołać. Musiałbym pożyczyć obiektyw na dłużej, a z tym jest problem :/ Używki raczej nie ma sensu kupować bo nie wiadomo co to będzie :/ Musiałby być od sprawdzonej osoby, a póki co nie znalazłem nikogo takiego.

PS. Piekarzem to ja nie jestem i nie "bawię się" w nic, wszystko robię świadomie i matryca jest czysta jak łza bo czyszczenie matrycy to dla mnie nie nowość (jak się jeździ z aparatem w wietrzne i suche miejsca to trzeba taką umiejętność opanować )

Cytat Zamieszczone przez Bechamot
    najpierw sprawdz czy ostrzy tak sam na koncach obiektywu - nie wazne cuy prawidlowo czy nie - sprawdz czy na 18 i 135 mm nastawia na skali te sama odleglosc na ten sam motyw.

nie ma prawa byc roznic.

jesli roznice beda , to raczej nie widze mozliwosci wyprowadzenia tego.

jredsli roznic nie ma , to sie da dostroic w warsztacie.

sam nic nie zrobisz srubami. teoretycznie dostroilbys do jednego obiektywu , to rozstroisz do drugiego.
    Sprawdzę to dokładnie w weekend w dziennym świetle, ale coś mi się wydaje że są różnice na końcach :/

I tak chyba nic nie zrobię bo nie widzę żadnej śruby w moim body :/ :/ :/

Jeśli nie chcesz miec problemow to trzeba kupic c50d lub c70 d a najlepiej c6d
    jak by mnie było stać na 6D to bym tu nie pisał na forum tylko kupił porządny zestaw U mnie póki co wymiana body nie wchodzi w grę, wydaje mi się że body akurat działa bardzo sprawnie ale to takie subiektywne odczucie Szkoda że wcześniej nie zorientowałem się że taka opcja może być przydatna :/

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

No a widział kolega zdjęcie IMG_7550.jpg ? Dla mnie to masakra. Wcześniej skrajnie rzadko mi się takie zdarzały.
    kolega widział jednak tutaj jest to jedno zdjęcie, nie jest to seria zdjęć, AF rzecz omylna i ja tez takie zdjęcia miewa, ot złośliwość rzeczy martwych (chociaz af taki martwy nie jest) . Nie raz zdarzało się że niby bardzo łatwy punkt do złapania af a silnik mielił i grzebał jakby niewaidomo co. Dla mnie nie powinienes się przejmować a raczej zdać sobię sprawę że pomimo że 600d+18-135 to nie najtańszy wydatek ale tez nie najdroższy , to może zdarzyć się wszystko, zarówno w korpusach amatorskich jak i profesjonalnych. Sam chciałbym aby moj nowiutki 5d trafiał za kazdym razem, jak bedzie się przekonamy ale w mojej głowie istnieje cos takiego jak margines błędu na który ja nie mam wpływu i zaoszczędziło mi to dużo stresu i czasu bo zamiast skupiać się na planszach, ręcznikach, kwiatkach,bateriach obok siebie (oldschoolowy test) poświęciłem ten czas na robienie zdjęć. Co nietrafiłem to nietrafiłem, life rób foty zostaw ręcznik.
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dopiero zaczyna

No nie wiem może jakoś jestem przewrażliwiony, wiem że górna półka to nie jest, teraz po przemyśleniu żałuje że chciałem mieć zbyt uniwersalny obiektyw. Ale ogólnie to zdjęcie podałem za przykład, a takich fotek mam już całą kolekcję i część też wywaliłem, może po prostu już zaczął się zużywać i częściej się myli :/ Będę dalej nim fotki robił i zobaczymy czy będzie się pogarszało.

A ogólnie może poradzicie mi co kupić jakbym sprzedał ten obiektyw?

Rozważam dwie opcje. Albo chciałbym jakiegoś uniwersalnego zooma ale nie dużego Taki do robienia zdjęć na wakacjach, bez wodotrysków, albo zestaw dwóch obiektywów, jeden szerszy kąt i zoom. W obiektywie interesuje mnie dobry AF i rozdzielczość obrazu

Co do jednego obiektywu to wypatrzyłem tak na szybko dwa:
    1. Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM (ten to kitowiec ale ma bardzo dobre opinie, cena jest niewysoka więc nie wykosztowałbym się i można by dokupić coś)
    2. Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM (Ten by mi odpowiadał parametrami ale jest ciemny i sporo ludzi narzeka na niego, nie wiem czy będzie to miało wpływ na normalne fotografowanie, dodatkowo widać że leci w nim taśma flex) Czy jego zakup w ogóle ma sens?

Co do dwóch obiektywów to na szybko, tu zakup byłby raczej na dwie raty:
    Jako szeroki kąt Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM
    Jako zoom Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM
    Co o tych obiektywach sądzicie? Chciałbym uniknąć niemiłych niespodzianek :/ Na papierze wszystkie nieźle wyglądają
    Ogólnie może też są jakieś sensowne propozycje z innych producentów, nie odrzucam tego (chyba że zakaz jakiś jest na forum

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

18-55 i 17-85 to dla mnie totalna klapa, zamienisz siekierke na kijek, ta sama półka jak nie gorzej, a w drugim masz dwa kompletnie rozne szkla to tak jakby pytac czy kupic golfa czy snopowiązałke... Kup dobry spacerzoom czy to T 17-50/2,8 czy sigma 17-50/2,8 oba fajna szkla, co do wyzszosci jedngo nad drugim wypowiedza sie onany sprzętowi, wg mnie jeden z tych dwóch niewazne ktory i bedziesz zadowolony. aczkolwiek pamietaj "margines błędu"
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Wycieczki o doświadczeniu to może sobie darujmy, jakoś wcześniej, przez trzy lata nie pisałem na forum że coś nie tak z moim aparatem, no chyba że mam nagły napad braku doświadczenia
    Nie czuj się obrażony, ja sam miałem zawsze problemy z ogarnięciem AF w Canonach i dotad go nie rozkminiłem. Testy sa bardzo trudne, czasem coś działa w środę a kompletnie pudłuje w piatek. Wyniki najstaranniejszych wydawałoby się pomiarów z rana okazuja się OKD po zrobieniu drugiej serii pomiarów po obiedzie.

Na tej planecie ja znam tylko jednego gościa który próbuje robić rzetelne pomiary porównawcze AF (lensrentals). Jest jeszcze parę opinii ogólnych typu dobry albo kiepski, na których można jako tako polegać. Wszystko inne to anegdoty i opowieści z mchu i paproci oparte na szybkim teście jednego egzemplarza. Dlatego właśnie, że jest to trudny temat, który wymyka się uogólnieniom i szybkim ocenom.

Śrubki bym zostawił w spokoju w Canonach AF, nawet gdyby tam były. To nierówna walka. Natomiast w Zorkach czy Zenitach goraco polecam, odrobina cierpliwości można wyregulować tak, że trafia w ostrze żyletki.

Możliwe, że się mechanizm napędu obiektywu wyrobi, jeśli się używa obiektywu naprawdę intensywnie.

W to, że 1100d z kitem zawsze trafiał w takie tematy jak ręcznik czy trawa czy woda, szczególnie ze średnich dystansów, po prostu nie wierzę. Chyba, że pozornie, na bardzo małych otworach.

Z zoomów niezbyt drogich z którymi mam jakieś doświadczenie, polecałbym 24-105/4L, niestety nie jest on uniwersalny na APSC i trochę za wielki. Oczywiście jest też ef-s 15-85 podobno bardzo OK. 10-22 to jeden z moich faworytów, dla mnie doskonały kompromis ceny, jakości i wielkości. Kit też mnie w zasadzie nie zawodził pod względem AF, ale na pewno nie na 100%. Jak już się zdarzył bład AF, to był czasem ogromny, bez widocznego powodu.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 20-02-2015 o 02:32
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM (Ten by mi odpowiadał parametrami ale jest ciemny i sporo ludzi narzeka na niego, nie wiem czy będzie to miało wpływ na normalne fotografowanie, dodatkowo widać że leci w nim taśma flex) Czy jego zakup w ogóle ma sens?
    Ten obiektyw proponuję sobie darować, za to dołożyć do 15-85. Miałem chwilę ten pierwszy i mam ten drugi.
    Nie chcę się powtarzać, że to świetny optycznie i najbardziej uniwersalny obiektyw do cropa.
    Jak go kupisz nie będzisz żałował, bo będzie wystarczający szeroki kąt (landszaftowy) i prawie tele na drugim końcu.

Jako zoom Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM
    Co o tych obiektywach sądzicie? Chciałbym uniknąć niemiłych niespodzianek :/ Na papierze wszystkie nieźle wyglądają
    Ogólnie może też są jakieś sensowne propozycje z innych producentów, nie odrzucam tego (chyba że zakaz jakiś jest na forum
    Co do 55-250, to miałem II wersję i muszę przyznać, że całkiem niezłe szkło (choć to KIT plastikowy), a ponoć wersja STM jest jeszcze lepsza.
    Ale tego nie sprawdzałem.

Jako tele jest do wyboru Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD, który ma dobre notowania.

http://www.canon-board.info/testy-sp...4-5-6-a-68731/
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 20-02-2015 o 09:56

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów