No nie wiem może jakoś jestem przewrażliwiony, wiem że górna półka to nie jest, teraz po przemyśleniu żałuje że chciałem mieć zbyt uniwersalny obiektyw. Ale ogólnie to zdjęcie podałem za przykład, a takich fotek mam już całą kolekcję i część też wywaliłem, może po prostu już zaczął się zużywać i częściej się myli :/ Będę dalej nim fotki robił i zobaczymy czy będzie się pogarszało.
A ogólnie może poradzicie mi co kupić jakbym sprzedał ten obiektyw?
Rozważam dwie opcje. Albo chciałbym jakiegoś uniwersalnego zooma ale nie dużego

Taki do robienia zdjęć na wakacjach, bez wodotrysków, albo zestaw dwóch obiektywów, jeden szerszy kąt i zoom. W obiektywie interesuje mnie dobry AF i rozdzielczość obrazu
Co do jednego obiektywu to wypatrzyłem tak na szybko dwa:
1.
Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM (ten to kitowiec ale ma bardzo dobre opinie, cena jest niewysoka więc nie wykosztowałbym się i można by dokupić coś)
2.
Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM (Ten by mi odpowiadał parametrami ale jest ciemny i sporo ludzi narzeka na niego, nie wiem czy będzie to miało wpływ na normalne fotografowanie, dodatkowo widać że leci w nim taśma flex) Czy jego zakup w ogóle ma sens?
Co do dwóch obiektywów to na szybko, tu zakup byłby raczej na dwie raty:
Jako szeroki kąt
Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM
Jako zoom
Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM
Co o tych obiektywach sądzicie? Chciałbym uniknąć niemiłych niespodzianek :/ Na papierze wszystkie nieźle wyglądają

Ogólnie może też są jakieś sensowne propozycje z innych producentów, nie odrzucam tego (chyba że zakaz jakiś jest na forum