Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
masz najprawdopodobniej zoom ktory ostrzy z tym aparatem roznie dla roznych ogniskowych - to najczestszy przypadek.

mozesz dla pewnosci sprawdzic , ostrzac na ten sam kontrastowy element z tej samej odleglosci na roznych ogniskowych , czy AF nastawi na skali te sam odleglosc.
jesli tak to da sie zrobic kalibracje af w warsztacie , jesli nie , to czarno to widze .

c600 d to jednak aparat z dolnej polki , o dosyc ograniczonych mozliwosciach AF.

zakup aparatu bez mikrokalibracji af nie ma sensu , wprawdzie puszka jest tansza , ale co zaoszczedzisz na puszcze wydasz na prztesylki pocztowe , jesli masz wiecej obiektywow.
o kosztach nerwow , stracie szasu nie wspominam.

do tego kalibracje przeprowadza sie co Jakis czas , byloby dobrze chociaz raz na ok 50 000 wyzwolen.

masz typowy Produkt C z niestorjacym AF - nie jestes wyjatkiem , za to nalezysz do elity , ktora wie co ma , nie wszyscy sa tego swiadomi.
a wiec wypada pogratulowac odkrycia ;-)
No właśnie widzę, że zakup takiego obiektywu był kiepskim pomysłem :/ Chciałem mieć jeden uniwersalny obiektyw i sprawdziło się przysłowie że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Ostatni raz takie oszczędności.

Jedna rzecz mnie tylko właśnie zastanawia, że nie miałem problemów z poprzednim zestawem 1100D+ 18-55 ISII, zdjęcia zdarzały się nie idealnie trafione ale nie taka masakra jak tu, czyżby to body było "skrojone" pod kitowca?

PS. Z innej beczki, kolega wyżej podesłał linka do regulacji AF w Canonie. Szukałem w swoim i albo jestem ślepy albo nie ma tam takiej śrubki poniżej link do zdjęć środka mojego 600D widzi ktoś tam tą śrubkę?

Zdjęcia matrycy i wnętrza aparatu

I czy ktoś wie czy ręcznie mogę wyregulować AF obiektywu czy tylko soft?