Witam.
Zakładam nowy temat ponieważ doszedłem do wniosku że powinienem wyregulować AF w moim aparacie.
Problem polega na tym, że aparat czasem mimo potwierdzenia ostrości nie robi ostrych zdjęć, mimo potwierdzenia ostrości w konkretnym miejscu nie ma tam ostrości, czasem w ogóle całe zdjęcie jest nieostre.
Na początek powiem, że aparat był w serwisie ponieważ pojawiają się nietrafione zdjęcia, niestety ustawianie AF w serwisie nic nie dało, a gwarancja już się skończyła.
Poniżej zamieszczam fotki z moich testów FF/BF, według mnie aparat ma zdecydowany FF. Prosiłbym o pomoc w ocenie wyników. Ostatnie dwa zdjęcia to taki mój wymyślony test, zrobiłem zdjęcie ręcznika w kratkę powieszonego pionowo najpierw na wizjerze potem na LV i widać że w wizjerze zdjęcie jest mniej ostre :/ Wszystkie zdjęcia robione ze statywu z wężykiem, niestety oświetlenie sztuczne. Jak na mój gust to aparat fiksuje bo ma spory FF, też tak myślicie? W paczce znajduje się tez kompletnie nietrafione zdjęcie.
http://www.filedropper.com/nowyfolder_8
Próbowałem znaleźć informacje o tym jak się ustawia AF w Body i obiektywie. Znalazłem info że w body jest śrubka ale za nic w moim nie mogę znaleźć takiej śrubki, regulował ktoś AF w tym aparacie, albo może ktoś wie gdzie jest ta śrubka? O obiektywie nic nie znalazłem poza wgrywaniem softu, proszę o informację czy jest manualne ustawianie AF w obiektywie?
Prosiłbym o pomoc bo chciałbym spróbować to ogarnąć bo teraz to muszę każde zdjęcie oglądać na wyświetlaczu czy jest ostre a to jest masakra :/