Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Polskie realia

Początki nałogu

Domyślnie Polskie realia

Witam

Przeglądałem stare wątki dotyczące ubezpieczeń sprzętu foto, w rezultacie nasunął się jeden wniosek: nie zabieraj swego sprzętu poza dom! kup sobie jakiś kosmiczny teleobiektyw (jak 1400-1700mm nikona) i strzelaj foty z okna, tylko wtedy możesz się łudzić że cię nie okradną!

Zatem chciałbym spytać jak to jest z wami? Macie kupę sprzętu wartego kilka (naście/dziesiąt) tyś pln i musicie z nim podróżówać. Czy faktycznie przejsicie przez miasto z aparatem to samobójstwo czy raczej kradzieże i napady to coś co się zdarza, ale b. rzadko?

Dziwi mnie to tym bardziej że moi znajomi fotografowie podróżują po wielu iejscach, często - w powszechej opinii - bardziej dzikich niż Polska, z naprawdę kupą poważnego sprzętu (np 1d mkII + 1d mkII N, canon 400 mm 4L, 200 mm 1.8 L, 70-200 2.8L, konwetery, patopy, karty... = cała wielka torba sprzętu), nie afiszując się tym specjalnie (aczkolwiek zielona kurtka z wielkim napisem FUJIFILM może coś sugeropać), i jakoś jedyne straty sprzętu jakie ponieśli wynikły z nieuwagi (w pośpiechu ostatnio zapomiał zabrać z autobusu torbę z laptopem), a nie z napadów, wymuszeń, zastraszeń Rydzyka czy otzrymania półobrotu od Chucka Norrisa...

Ponawiam zatem pytanie - da się w Polsce pojechać na jakieś zawody, zrobić zdjęcia i wrócić do domu? Ze sprzętem?

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

mysle, ze tu przede wszystkim zdrowy rozsadek musi brac gore..co innego fotki w gorach 9gdzie raczej zulostwo na szczescie sie nie pokazuje:-D ) a co innego w miescie po zmroku..ja osobiscie stosuje zasade, ze nocne fotki miasta to tylko z kilkuosobowa lotna szturmbrygada z aparatami..razem razniej i bezpieczniej

ew. staraj sie miec obok kogos zpeszym aparatem, bedziesz bezpieczniejszy

podsumowujac - nawet do domu moga sie wlamac, raguły na cholerne złodziejstwo nie ma: ..swoja droga, nie po to mamy aparaty aby siedziec w domu..trzeba tylko poza kadrem, rozejrzec sie czasem po innych osobnikach w poblizy:-)...albo FOCIC Z AUTA

swoja droga ubezpieczenie to ciekawy pomysł - przyznam ze na razie sie tym nie interesowałem..a moze warto by było:-D ??

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rene
    Czy faktycznie przejsicie przez miasto z aparatem to samobójstwo czy raczej kradzieże i napady to coś co się zdarza, ale b. rzadko?
    Statystycznie zapewne b.rzadko

Cytat Zamieszczone przez rene
    Ponawiam zatem pytanie - da się w Polsce pojechać na jakieś zawody, zrobić zdjęcia i wrócić do domu? Ze sprzętem?
    Oczywiście, że się da. Trochę rozwagi, zdrowego rozsądku i nie afiszowania się ze sprzętem i nie powinno być problemów :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Jest takie prawo, które mówi, że każdy jest w 100% odpowiedzialny za wszystko co go spotyka. Problem tkwi tylko w umiejętności wzięcia za to odpowiedzialności. To trudne. Bo jak wziąść odpowiedzialność za to, że wieczorem w ciemnym parku trzy dresy, nie dość że nos mi rozkwasiły, to jeszcze ukochane 20D zabrały. No jak? Ale... Są jednak ludzie, którym nigdy, nikt i nic nie ukradł. Oni nawet nie pomyślą, że coś takiego mogłoby się im przytrafić. Oni po prostu dla "złego" są niewidzialni.
    A nadmiar ostrożności przyciąga złodzieja!

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSK
    Oni nawet nie pomyślą, że coś takiego mogłoby się im przytrafić. Oni po prostu dla "złego" są niewidzialni.
    Ja jednak myślę, że czasem pomyślą. I dzięki temu, że biorą pod uwagę iż może się im przytrafić coś złego, udaje się minimalizować ryzyko. A jeśli ktoś o tym w ogóle nie myśli i mu się nic złego nie przytrafia tzn. że albo ma dużo szczęścia, albo nie wychodzi z domu. Przy czym zakładam, że w tym jego domu instalacje i budynek są w świetnym stanie. A i to głównie dzięki temu właśnie, że ktoś pomyśli żeby czasem zrobić przegląd/remont. Innymi słowy:

"Strzeżonego Pan Bóg strzeże"
    "Nie myli się ten kto nic nie robi"

A jak pechowy dzień przyjdzie to i cegłą w drewnianym kościele można w głowę oberwać. Nie wszystko można przewidzieć ale nie warto niczego nie przewidywać

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Ewentualnie dobry monopod też może załatwić sprawę o ile napastników nie jest zbyt wielu (czyt. powyżej 1)

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiderski
    Ewentualnie dobry monopod też może załatwić sprawę o ile napastników nie jest zbyt wielu (czyt. powyżej 1)
    Eeee...jak będzie wielu napastników to na monopodzie robi się, to co zrobił Neo w Matrixie napadnięty przez setki agentów )) Myślę, że dobry manfrottowy mono dałby radę :-))
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Eeee...jak będzie wielu napastników to na monopodzie robi się, to co zrobił Neo w Matrixie napadnięty przez setki agentów )) Myślę, że dobry manfrottowy mono dałby radę :-))
    Hehehe faktycznie, na to nie wpadłem

Domyślnie

Może być carbon-fiber?

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Czemu zakładanie że ma wam ktoś ukraść sprzęt. Dziwne to jest dla mnie :/ Czy jak macie zamiar jechać samochodem w nocy to też zastanawiacie się czy wam go nie ukradą chociażby na skrzyżowaniu?? Troche wiecej opytmizmu Panowie :]

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów