Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: jaki obiektyw do canon 400 d

Domyślnie jaki obiektyw do canon 400 d

witam i z góry uprzedzam ze jestem laikiem ale zawsze od czegoś trzeba zacząć
    otóż od dłuższego czasu posiadam aparat canon 400 d obiektyw 18-55 0.28 m /09 ft
    chciałbym dokupić jaki obiektyw głównie do portretów studyjnych i nie wiem jaki może potrzebuje kilku
    zastanawiam się czy Obiektyw Canon EF 50 mm f/1.8 II jest ok dla moich potrzeb czy może coś zupełnie innego

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: jaki obiektyw do canon 400 d

a szukałeś czegoś w internecie czy Ci się nie chciało? wydaje mi się, że bez problemu znalazłbyś bardzo dużo informacji, które pozwoliłyby odpowiedzieć na Twoje pytanie i temat byłby zbędny.
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Za kolegą wyżej

I uzupełniając: jeśli robiąc swoim obiektywem przy ustawieniu go na "50" lub "55" masz wrażenie, że przy ciasnych portretach głowa wygląda jakoś dziwnie, coś Ci nie pasuje, to masz rację, ciasne kadry z 50mm spowodują przerysowania twarzy, a wyjściem jest 85/1.8 (tylko wtedy do "ogólnych" portretów musisz mieć sporo miejsca za plecami...). Gdy zrezygnujesz z robienia zdjęć z małej odległości, i wystarczy Ci kadrowanie - 50/1.8 II zupełnie wystarczy na początek.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jest ok do twoich potrzeb
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

50/1.8 na początek jak najbardziej tak, pytanie: jak daleko Twój budżet wykracza poza wartość c50/1.8?

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

lubie takie tematy zawsze wtedy widze siebie jako czarodzieja albo conajmniej jasnowidza, bo przeciez wiemy jaki budżet ma kolega (sądząc po zapytaniu o 50/1,8 obstawiam 500zł ale moje kryształowe kule mogą sie mylic ) , dodatkowo jeszcze wiemy jak duże pomieszczenie to to "studio" , miałem okazje być w potężnym studio i myśle że tam nawet 200mm było by za szeroko na portret, no chyba że założymy że fotograf może podejść bliżej lub dalej, wtedy ogniskowa to tak naprawdę rzecz umowna, bo czy to 35mm czy 50 mm czy 200mm zawsze jakoś sobie poradzimy. Ach dzieki bogu że mamy takich jasno mówiących , ukierunkowanych i przemyślanych użytkowników
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    (sądząc po zapytaniu o 50/1,8 obstawiam 500zł ale moje kryształowe kule mogą sie mylic
    ...bo może przy odpowiednio wysokim budżecie warto zainwestować, lub w przypadku braku dołożyć i kupić 50/1.4? 50/1.8 nie jest zły, ale gdybyś miał taką możliwość, dozbierałbyś lub kupił c50/1.4?

Uzależniony

No, a jakby jeszcze troszke dozbieral, to by moze kupil 500 1,2 ! Przeciez pisze, ze ma 18-55 i widac, ze to nie zalatwia wszystkiego, wiec trzeba sprawdzic inne ogniskowe, a nie swiatlo zwiekszac. Przede wszystkim musisz sprawdzic, jak sie bedziesz odnajdywal w troche wiekszym zakresie - jest taki niedrogi, poularny i stosunkowo dobry 17-85 , na pewno lepszy od twojego kita, ale musisz go kupowac z wlasnym aparatem i sprawdzic jak wszystko wspolpracuje. Jak trafisz dobry, to sporo nim nawojujesz, a potem to juz bedziesz wiedzial, czego szukac.

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    No, a jakby jeszcze troszke dozbieral, to by moze kupil 500 1,2 !
    Oj tam.A może 10-1800 1.2 L is USM.
    Co do kolegi,to zrób kitem kilka fotek i obadasz czy za wąsko czy za szeroko i wtedy będzie można coś zawyrokować. No i jaka kwota?
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    No, a jakby jeszcze troszke dozbieral, to by moze kupil 500 1,2 !
    Troszkę...przesadziłeś.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów