Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: [problem] kłopot z ostrzeniem, Canon 50d z obiekywem Canon 17 - 85 Ultrasonic,

Mieszany widok

Domyślnie [problem] kłopot z ostrzeniem, Canon 50d z obiekywem Canon 17 - 85 Ultrasonic,

Witam

Stałem się szczęśliwym posiadaczem Canona 50 D, wyposażonego w obiektyw Canon 17 - 85 Ultrasonic. Prawdopodobnie pojawił się problem z autofocusem, gdyż aparat nie jest w stanie złapać ostrości przy słabym oświetleniu i ogniskowej 85 mm. Jeśli zjadę z nią do 17mm autofocus działa bez zarzutu. Czy to normalna sytuacja, czy też nastąpiła jakaś awaria.

Z poważaniem Krystian

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie Odp: [problem] kłopot z ostrzeniem, Canon 50d z obiekywem Canon 17 - 85 Ultrasonic,

Uszkodzony 17-85 . Flex czyli taśma.

Domyślnie Odp: [problem] kłopot z ostrzeniem, Canon 50d z obiekywem Canon 17 - 85 Ultrasonic,

Dzięki za odpowiedź, tylko dla formalności. Czy w przypadku uszkodzonego obiektywu, nie powinno być również problemu z ostrością przy normalnych warunkach oświetleniowych(czytaj w dzień ), ewentualnie po doświetleniu sceny lampą błyskową? Gdyż tak właśnie to działa, przy zdjęciach z użyciem wbudowanej lampy oraz w ciągu dnia ostrość jest uzyskiwana

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

przy słabym oświetleniu i 85mm f5,6 może być problem z ostrzeniem zrób może coś takiego jak na tym filmie af musi mieć o co "zahaczyć" zęby zadziałał

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez krychu Zobacz posta
    ... nie jest w stanie złapać ostrości przy słabym oświetleniu i ogniskowej 85 mm. ...
    Słabe oświetlenie tzn. jakie? Jakie wychodzą parametry (migawka, przysłona, iso) przy prawidłowym naświetleniu zdjęcia. Jak już napisał FOTO-PAN, oprócz jasności ważne jest na czym tą ostrość chcesz ustawić.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Słabe oświetlenie tzn. jakie? Jakie wychodzą parametry (migawka, przysłona, iso) przy prawidłowym naświetleniu zdjęcia. Jak już napisał FOTO-PAN, oprócz jasności ważne jest na czym tą ostrość chcesz ustawić.
    Parametry zdjęcia F 5,6 1/2s iso 400, jedynym źródłem światłą żarówką ledową o moc 4 W dającą światło 325 lumentów o temperaturze 3000 K, usytuowane 4 m od fotografowanego testowego obiektu. Przestawionego poniżej
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...dfe1ccb40.html
    zdjęcie z lampą błyskową
    Z poważaniem

Krystian
    Ostatnio edytowane przez krychu ; 13-02-2015 o 21:47

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Coś nie tak, tylko czy to wina aparatu, czy obiektywu, a może fotografa ? Nie mam co prawda obiektywu 85 f5.6, ale kit 18-55 na 55 bez większych problemów ostrzy w gorszych warunkach oświetleniowych.
    Sprawdź na innych punktach AF, spróbuj włączyć automatyczny wybór punktu i zobacz czy wtedy będzie łapał ostrość na którymś punkcie.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony

Jesli to obiektyw, o ktorym nic nie wiesz, to najprawdopodobniej ktos go rozbieral np w celu wymiany tasmy, bo to w nich czesta przypadlosc, ale w nim sa soczewki, ktore sie reguluje i najprawdopodobniej ktos beztrosko sobie je porozkrecal. teraz to juz tylko rozbiorka i ustawianie ( ale u kogos, kto sobie da z tym rade , ew. serwis).

Uprawnienia umieszczania postów