Pokaż wyniki od 1 do 10 z 171

Wątek: Rozważania o DR i pochodnych.....

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Rozważania o DR i pochodnych.....

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Alleluja! No więc właśnie - w cieniach mam większy zakres, gdyż aparat naświetlając stara się wykorzystać zakres tonalny matrycy w światłach, czyli jest dokładnie tak jak mówiłem na samym początku. To, jak posłużyłem się wzorcem chyba widać jak byk, a nawet gdyby był prześwietlony czy niedoświetlony o pół działki w prawo czy w lewo to nie miało by to większego wpływu na wynik.

w cieniach masz wiekszy zakres matrycy , to oznacza ze na caly zakres od szarosci 18 % do jasnosci slonca masz tylko ok 3 EV zakresu tonalnego matrycy.
    a w zakresie od 18% do czerni przylowiowej d. murzyna masz prawie dwa razy wiecej. ( mniej wiecej 1/3 zakresu na swiatla , 2/3 zakresu na cienie )

co to oznacza?

ze w przykladzie psa jesli naswietlisz wg swiatlomierza , swiatla szczytowe wyjda poza zakres matrycy - bedzie przepal.
    trzeba troche niedoswietlic w stosunku do swiatlomierza , zeby nie dostac przepalonych swiatel.
    nastepnie niedopal w cieniach jest latwiej wyciganac w gore suwakiem , niz przepal w dol.

takie postepowanie nie wynika z tego, ze swiatlomierz naswietla na swiatla - bo nie naswietla.
    naswietla na szarosc. to fotograf wprowadza poprawki dla swiatel , cieni , albo calego zakresu tonalnego sceny.

dosc czesto posluguje sie w tym celu swiatlomierzem zewnetrznym.

w poprzednim poscie mala pomylka , nie da sie juz poprawic :
    jest:

"obraz przeswietlony i ciagniety w dol nie rozni sie od oryginalu."

ma byc:

"obraz przeswietlony i ciagniety w dol rozni sie od oryginalu."

Uprawnienia umieszczania postów