Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: 5D Mark II & Pretec CF

Domyślnie 5D Mark II & Pretec CF

Witam,

Mam dziwny problem, używam karty Pretec 16GB (233x), ostatnio narobiłem na niej około 4GB zdjęć i odłożyłem ją na parę dni używając innej karty. Teraz po włożeniu tego preteca nie widzę w aparacie żadnych zdjęć, pomyślałem, że może przypadkowo je jakoś usunąłem i tego nie pamiętam... Ale po podłączeniu aparatu komputer dalej widzi zajęte 4GB jednak zdjęć nie mogę znaleźć. Co się mogło stać? Da się jakoś odzyskać te zdjęcia? Z góry dziękuje za pomoc.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: 5D Mark II & Pretec CF

Sprawdź kartę w czytniku, jeśli będzie podobnie to raczej padła karta.
    Canona sprzętów kilka.

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

A nie ma to związku z systemem plików..?

Do tej pory wszystko normalnie działało, mam tą kartę około 8 miesięcy. No i dwa zdjęcia, które zrobiłem po tej akcji są na karcie, widać je zarówno w aparacie jak i na komputerze. Jedynie zdjęć które były nie ma, a zajmują fizyczne miejsce na karcie. Wpadła mi jedna myśl do głowy, przed tą dziwną akcją kopiowałem te zdjęcia na komputer znajomego, może to ma jakiś związek?

Bywalec
    Miasto
    Radom

Odinstalowałeś kartę przed wyjęciem z komputera?

--- Kolejny post ---

Algorytm zapisu na pamięciach flash jest taki, że dopóki nie ma potrzeby, stare pliki nie są nadpisywane, dotyczy to również tablicy alokacji plików - którą masz prawdopodobnie uszkodzoną.
    Zdjęcia dadzą się najprawdopodobniej odzyskać, choćby jednym z programów do odzyskiwania plików dołączanym często do kart pamięci.
    Ponieważ program taki może trafić nawet na kilka/kilkanaście starych tablic alokacji - niektóre pliki odzyskasz po kilka/kilkanaście razy - stąd łączna ich objętość może przekroczyć nawet wielkość karty

Uprawnienia umieszczania postów