Co będzie za 5 lat czy z L czy z ART nie wie nikt i takie leciwe czy L czy ART nie cieszą się zbytnim powodzeniem. Co prawda najstarsza ART z tego co wiem jest w sprzedaży od 2 lat, sprzedaje się dobrze a na aukcji widziałem 1 sztukę 35-tki używaną w cenie 200zł tańszej od nowej. Trochę się tego sprzedaje i gdyby było tak źle jak twierdzą posiadacze elek którzy tego szkła w ręce nie mieli było by ich sporo w drugim obiegu. Sam mam 35 i 50 ART i w moim przypadku bez docka pomimo kalibracji przez sprzedającego(do innego body) się nie obeszło. Podejrzewam że każdy kto kupi sigmę ART docka powinien mieć szczególnie przy jego cenie. Wybrałem sigmę bo fotografią zajmuje się amatorsko i nawet kilka niecelnych ujęć nie ma znaczenia.
Inną sprawą jest wymiana L na ART lub na odwrót. To już większy problem. Czy ważniejszy niby lepszy(celniejszy) AF elek czy bez watpienia lepsza optyka ART każdy musi ocenić według własnych preferencji. Piszę lepszy(celniejszy) AF elek który w słabszych optycznie elkach wcale nie musi być celniejszy tylko pomyłki mniej widać w słabszej optyce.