Ostatnio nabyłem 50L i 85L. 85L jak wszyscy wiedzą jest bardzo dobry, ostry od 1,2. nawet aberracja na 1,2 jest znośna i tu się zgadzam z Matsilem. Do takich wniosków doszedłem po kilkudziesięciu fotkach - jak coś jest dobre przekonuje do siebie od razu. Natomiast po raz kolejny, tym razem już jako posiadacz 50A i 50l nie zgadzam się z Matsilem co do opinii o 50A w porównaniu z 50L. Z moich doświadczeń(od momentu nabycie nie zdejmuje 50L z body chcąc się do niego przekonać) wynika, że 50A na 1,4 jest porównywalna z 50L na ok.2,0. Autofokus w 50L jest szybszy ale różnica w praktyce jest bez znaczenia. Trafność 50L i 50A są porównywalne ze wskazaniem na 50A i to w różnych warunkach oświetleniowych, ale w sytuacjach statycznych. W dynamicznych - śledzenie obiektu - 50A i 50L są porównywalnie gorsze, ale to być może wynika z tego, ze niewiele tak fotografuje - brak umiejętności.
Kupiłem 50L z nadzieją, że jego magia mnie przekona i pozbędę się 50A, ale na razie na to nie wygląda, choć jak pisałem nie odpinam go od body i może w miarę upływu czasu i zdobywanego doświadczenia przekonam się.