Jak to Cichy![]()
Jak to Cichy![]()
Marki trzy.
By byście oczekiwali , "na wczoraj" wszystko. Dajcie mu chwilę to zrobi porównanie i wstawi wątek. Ja z tego co widziałem w sieci zastanowiłbym się mocno nad Sigmą 24mm, no może poza ceną....
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
Za niska?Ja z tego co widziałem w sieci zastanowiłbym się mocno nad Sigmą 24mm, no może poza ceną....![]()
Niestety dopiero jutro będę miał 24L do porównania, bo bez niego bez sensu cokolwiek pisać.
O obiektywach wiem prawie wszystko
może kogoś zainteresuje.
https://youtu.be/N7rmcRo0r2E
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. "
No to chyba po teście... Zresztą nigdzie nie ma tak rewelacyjnych wyników tego obiektywu jak napisało OPTYCZNE. Nawet na zagranicznych forach niewielkie zainteresowanie i entuzjazm. Ten obiektyw po wcześniejszym 35mm f/1,4 to taka musztarda po obiedzie dla bardzo jak się okazuje wąskiego grona zainteresowanych.
6D;1DmkIII;50D;650D;Sam14mm2,8;Sig24mm1,4;C50mm1,4 ;Sam85mm1,4;Tam24-70mm2,8;Tam17-50mm2,8,Tam70-200mm2,8;Tam70-300mmiinni
Zajrzyj do działu z testami![]()
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Jak ktoś ma 24L, to raczej wymieniał nie będzie. Ale jak ktoś rozważa nowy zakup, to chyba warto przemyśleć...
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. "
No tu byłbym o wiele bardziej ostrożny. O ile przy 24mm o pracy AFa można powiedzieć, że jest porównywalny, to już w przypadku 35 i 50 rożnice są dość mocno wyczuwalne. Przynajmniej ja je widzę wyraźnie. Oczywiście wybierając "ceną", wybór jest oczywisty, ale jeżeli nie ona jest głównym kryterium, to już tak łatwo nie jest. Ja zostałem przy eLkach.
Co do 85L, to dla mnie genialne szkło, jedyne co można byłoby poprawić to aberrację, która na pełnej dziurze jest dość widoczna.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty