Strona 27 z 31 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 308

Wątek: Sigma Art 24/1.4

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Sigma Art 24/1.4

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Jak tak dalej pójdzie to ze stajni Canona będzie tylko karoca w postaci puszki :P hahaha
    stałki tak, ale zoomy raczej nie.
    "W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. "

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Cytat Zamieszczone przez cubbus Zobacz posta
    Kupiłem 24/1.4 w pierwszej wersji. Nie czekałem na sigmę, bo cena jest wysoka a dodatkowo szkło jest nowością i nie zostało jeszcze sprawdzone w boju. Stary canon winietuje i jest dość wolny. Ale obrazek daje cudny!
    Się pocieszyłem...
    AF działa w C 24/1.4 I jak należy, ale za to szkło na MF od 1 do 3m działa jak trzeba, a poniżej 1m się zacina. Pierścień się kręci ale szkło nie ostrzy, przeskoczy na 0.5 czy 0.3 i znów nie ostrzy... Jaka może być przyczyna, bo internety nie podają?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Cytat Zamieszczone przez cubbus Zobacz posta
    Jaka może być przyczyna, bo internety nie podają?
    Ja bym stawiał na układ sterowania silnikiem USM. Są tam dwa potencjometry montażowe, które ustalają sygnał sterujący silnikiem. Musi on być odpowiednio zestrojony, żeby całość dobrze działała. Z czasem, jak wszystko, potencjometry się starzeją i zmienia się ich nastawa, układ się rozstraja i nie zawsze USM zaskakuje. Przesunięcie potencjometrów nieco w te, inną stronę lub nawet ruszenie może spowodować poprawę działania.
    Ewentualnie wyrobił się pierścień silnika w jednym miejscu i silnik nie jest w stanie wyprowadzić z niego łożysk.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 04-04-2015 o 15:26
    .

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Ja bym stawiał na układ sterowania silnikiem USM. Są tam dwa potencjometry montażowe, które ustalają sygnał sterujący silnikiem. Musi on być odpowiednio zestrojony, żeby całość dobrze działała. Z czasem, jak wszystko, potencjometry się starzeją i zmienia się ich nastawa, układ się rozstraja i nie zawsze USM zaskakuje. Przesunięcie potencjometrów nieco w te, inną stronę lub nawet ruszenie może spowodować poprawę działania.
    Ewentualnie wyrobił się pierścień silnika w jednym miejscu i silnik nie jest w stanie wyprowadzić z niego łożysk.
    Brzmi poważnie. Niestety nie mam doświadczenia z naprawą szkieł a sprzedawca zgodził się na zwrot pieniędzy za obiektyw. Nie wiem ile to będzie kosztować w csi... będę szukał dalej bo szkło jest zacne.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta

Hmm. To taka troche ekwilibrystyka techniczna. Silnik USM nie ma miejsc, gdzie moze sie zaciac ( choc moze sie poslizgnac, ale tez bez konkretnego miejsca) a juz jego konstrukcja zupelnie uniemozliwia zaciecie sie na lozyskach - takiej mozliwosci nie ma. Podobnie uklad sterowania - jesli silnik kreci sie na jednym zakresie, to uklad sterujacy jest sprawny i zmienic jego zakresu kreceniem potencjometrami po prostu sie nie da - to nie jest silniczek szczotkowy. Przyczyna nieprawidlowego dzialania lezy w takich przypadkach najczesciej w zwiekszonych oporach poruszanych mechanizmow, ktore moga sie rozkladac i zmieniac w najmniej przewidywalny sposob. Krecenie potencjometrami bywa skuteczne niezmiernie rzadko ( choc nie mowie, ze nigdy - objawy sa za kazdym razem inne i zawsze nalezy je rozpatrywac kompleksowo dla kazdego, indywidualnego przypadku.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Mam i ja

Jedno foto na zachętę: http://www.kubacichocki.pl/test/sigma24a/24_14.jpg

Naskrobię w wolnym czasie jakąś reckę
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Mam i ja

Jedno foto na zachętę: http://www.kubacichocki.pl/test/sigma24a/24_14.jpg

Naskrobię w wolnym czasie jakąś reckę
    Jak dla mnie to znieksztalca - wydłuża nogi

Wytalkowane z GT-I9100

Coś już napisał

[QUOTE=YaneC;1277007]Jak dla mnie to znieksztalca - wydłuża nogi

no mniam mniam
    "W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. "

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Mam i ja
    Chichy, rób szybko test porównawczy z eLą. Bardzom ciakawy .

Jak po pierwszych dniach oceniasz pracę AF?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Wszystko napisze po weekendzie. Dzis zabieram go na slub.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 27 z 31 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów