Strona 24 z 31 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 308

Wątek: Sigma Art 24/1.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Sigma Art 24/1.4

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    A obiektyw jest potrzebny zeby tylko czesac wesela? Czego to sie tu czlowiek nie dowie:-)

przeciez nie pisze , ze jest potrzebny do wesel

ale w przeciwnym wypadku to raczej sie nie zwroci.
    masz mozliwosc zarobienia w inny sposob ?

do celow amatorskich im wiecej wydasz na sprzet tym wiecej.... stracisz.

ja nie pisze ze jest potrzebny do wesel , tylko ze inaczej nie za bardzo istnieja realne mozliwosci zwrotu pomiesionych kosztow.

sigma jest tansza i lepsza optycznie ,, jesli nie potrzeba rzeczywiscie szybkiego af to jest rozwiazaniem bardziej optymalnym.

gdybym potrzebowal rzeczywiscie szybki af to pewnie przeszedlbym w takim obiektywie na mf i hiperfocalna , lub cos zblizonego.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    ja kupilbym ten tanszy.
    obiektywy to zawsze wyrzucone pieniadze ,
    W sprzęcie foto w przypadku zakupu obiektywów to chyba w najmniejszym stopniu. Dwa lata temu sprzedałem 7 letnią L-kę za 70% ceny nówki. Z kolei niedawno na allegro wylicytowano 2-letnią L-kę (jak sie okazuje ponad 4-letnią licząc od daty produkcji !?) za 80%. Czy spadek wartości sigmy będzie podobnie powolny? czas pokaże w ktorym przypadku będą wieksze pieniądze "wyrzucone w błoto".

Chyba nie było:
    NikonGuy -> https://www.youtube.com/watch?v=U7RLdzynjtw

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Gezas.. usb dock kosztuje 200 pln i rozwiązuje całkowicie temat celności Sigm z serii Art z jakimkolwiek body.
    No właśnie, ja nie wiem czy dock rozwiązuje problemy w 100%. Chciałbym aby w wątku z sigmą 35/1.4 wypowiedziały się może osoby, które ustawiały ją dockiem. Ja np. nie mam problemów z trzema najbliższymi zakresami (do ~ 1,5m) - trafia (body 5d "I") - mowa o sigmie 35/1.4 - przepraszam za offtop. Dla ostatniego zakresu miałem ustawioną korektę +3, po czasie przestawiłem najpierw na +7, teraz na +10 bo jednak pojawiał się FF dość często - ale nie zawsze, czasem obiektyw trafiał... Efekt jest taki, że teraz (+10) ładnie trafia z odległości powiedzmy około 1,5m - 2,5m, ale już im dalej tym większa loteria (wciąż z tendencją do FF). A z kolei dla bardzo dalekich odległości (kilkadziesiąt metrów) zdecydowanie lepiej było przy ustawieniu na +3, z ustawieniem +10 płaszczyzna ostrości leci za daleko. Fajnie gdyby można było zapomnieć o problemach z AF, nie myśleć o nich przy robieniu zdjęć ;-)
    Ostatnio edytowane przez PioterD ; 07-03-2015 o 19:30

Coś już napisał

Bechamot możesz pisać co chcesz, a właściciele szkieł systemowych i tak wymyślą jakiś argument, że warto dać więcej za słabsze szkło, bo przecież to zrobili i jak inaczej teraz z tym żyć
    I na razie nie pisze o s24 1.4 bo to się dopiero okaże.
    Ostatnio edytowane przez kochinur ; 07-03-2015 o 19:30
    "W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. "

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez kochinur Zobacz posta
    wymyślą jakiś argument, że warto dać więcej za słabsze szkło
    w ręku nie miałeś ani jednego ani drugiego i już oznajmniasz prawdę objawioną

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    No właśnie, ja nie wiem czy dock rozwiązuje problemy w 100%.
    Nie rozwiązuje! Pisałem już o tym w kilku wątkach, ale nikt nie chce słuchać. Sigma Dock, to jedna wielka ściema. Oczywiście mozna sobie ustawić idealnie na kilku, kilkunastu centymetrach, ale w odległości kilku metrów już jest pozamiatane.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez henryk105a Zobacz posta
    w ręku nie miałeś ani jednego ani drugiego i już oznajmniasz prawdę objawioną
    No i mamy argument, ręce i nogi opadają.
    "W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. "

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    Nie rozwiązuje! Pisałem już o tym w kilku wątkach, ale nikt nie chce słuchać. Sigma Dock, to jedna wielka ściema. Oczywiście mozna sobie ustawić idealnie na kilku, kilkunastu centymetrach, ale w odległości kilku metrów już jest pozamiatane.

z tej wypowiedzi wynika, ze sie zle poslugujesz doc iem.

oczywiscie , nie mozna wykluczyc ze masz rzeczywiscie jakis felerny egzemplarz. normalnie to doc pozwala na dokladniejsza kalibracje af niz umozoiwia to funkcja kalibracji w puszcze .
    w puszkach starszych pozwala tylko dla jedenej ogniskowej , w puszkach nowszych dla dwoch skrajnych ogniskowych.
    doc pozwala na pare ogniskowych i pare odleglosci.

dla stalki na ogol wystrcza ustawienie dla jednej odleglosci , czasami rzeczywiscie dla dwoch.

jesli ustawiasz np dla 30 cm jednego metra , dwoch metrow " na oko" to zakazdym razem dla niewielkich roznic odleglosci wprowadzasz tym samym bledy .

to trzeba zrobic dokladnie , wystarcza 2 odleglosci - ok 30 F i moze ok 100f.

--- Kolejny post ---

Bechamot możesz pisać co chcesz, a właściciele szkieł systemowych i tak wymyślą jakiś argument, że warto dać więcej za słabsze szkło, bo przecież to zrobili i jak inaczej teraz z tym żyć
    inna rzecz i troche ot.

przed laty kupowalem rozne mikrofony , cena powiedzy do max ok 4000pln

po paru latach sprzedaje i daja mi nawet 5000 zl , - oczywicie nie z ta mysla kupowalem zeby zarobic przy sprzedazy..
    kupuje instrument za 20000 pln dzisiaja mi daja dwa razy tyle.

za obiektyw , ktory kiedys dalem ok 500 - 600 euro czyli ok 3000 pln przeliczajac na dzisiejsze , dostane ok 400 pln - jesli ktos kupi.

wyszly nowe modele , to sa produkty masowe.
    sprzet fotograficzny nie jest lokata pieniadza.

fakt , drogie L ki traca % mniej ale 30% z np 8000 to wiecej niz 50% z 4000.

w sumie to sie nie da przewidziec co zadecyduje , moze akurat trafi sie jakis napaleniec.

moje doswiadczenia z L sa takie ze nie zawsze gra warta swieczki , a do aps -c to juz w ogole nie.

do dzisiaj nie moge sobie wytlumaczyc ze starszy 28-105 3,5 /4 , ktory prawie nieuzywany sprzedalem cos za 280 zl rysowal mi na aps duzo lepiej niz 24-70 L.

na FF bylo juz prawidlowo czyli na odwrot.

jesli traktowac fotografie jak hobby to jest to nieproporcjonalnie droga zabawa.
    dobry sprzet , wysokiej klasy to ok 20 - 30 tys zl - puszka + 2 zoomy.

Zmarl Siemaszko fotoreporter , pozostaiwil ok 15 milionow negatywow . Jesli przyjac ze jeden negatyw ( klatka ) kosztowal tylko 1 zl to lezy tam 15 000 000 zlotych . A jeden negatyw to kilka , kilkanascie zlotych.
    droga zabawa.

Uzależniony

Tak samo jak właściciele Sigm będą pocieszać się czym tylko się da żeby udowodnić jak sigma jest wybitna - przykład usb dock - narzędzie będące dowodem kulawego autofokusa zyskało już rangę kultowego na tym forum bo można samemu poprawić fabrykę. Wolny af też nie przeszkadza no bo przecież szybszy to przydaje się tylko do weselnego kujawiaka. Brak uszczelnień to też pikuś bo one i tak nie działają itd. itp. Dla mnie przewaga art to ostrość i nic więcej, a w przypadku 24 ART ta ostrość wcale nie jest taka zabójcza względem L, jak tu wielu sądziło, że będzie. Jednak dla większości ART to instrumenty wybitne bo ostrość przecież jest najważniejsza i nic innego się nie liczy, a możność policzenia rzęs jest największą podnietą.
    Ostatnio edytowane przez horak ; 07-03-2015 o 20:44

Strona 24 z 31 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów