Kolejny raz nie trafiłeś i chyba mojego podpisu w stopce tez nie doczytales. Dziś jest niedziela, wypoczywam :-)
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
to jest bledne przeswiadczenie ze za gorsze ostrzenie w slabym swietle odpowiaada obiektyw ( tak moize byc w obiektywach zle skorygowanych , ale S takim nie jest - przeciwnie , nalezy do najlepiej skorygowanych aktualnie na rynku ).
przeceiz obiektyw nie analizuje obrazu , tylko wykonuje to co certrala - czyli puszka kaze.
powod jest inny , nie to ze ten obiektyw nagle ostrzy gorzej w ciemniejszym swietle.
jesli mechanizm wykonawczy pracuje dobrze w dzien , to pracuje tez dobrze w nocy.
to pucha miala problemy z analiza obrazu i nieslusznie obarcza sie tym obiektyw.
a najczestszym powodem jest brak prawidlowego dostrojenia. Moze to dotyczyc obiektywu kazdej marki w takim samym stopniu.
na oko nie jest to latwo zrobic.
Zupelonie normalny , czyli wiekszy rozrzut dla niedostrojonego optymalnie obiektywu i ludzie nie znajac zaleznosci winia tym niby slabsza prace silnika w nocy .
Art ma prawo byc nieco wolniejszy , to moze byc przyczyna nieostrosci czasami dla ruchomych obiektow.
ale takie jest zalozenia - art to precyzja kosztem szybkosci , Sport to szybkosc kosztem precyzji.
im wieksza szybkosc nastawy obiektywu tym mniejsza precyzja - taka jest ogolna tendencja ( rozna co do wartosci bezwzglednej w roznych obiektywach).
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 22-02-2015 o 15:21
No to podpis nijak ma się do generowanych wypowiedzi.
Bechamot, ciekawa teoria. To jak wytłumaczyć, że na eLkach czy światlo dzienne czy sztuczne problemu nie ma? Puszka inaczej każe?
.
Co do sigmy 35, to używałem 3-ch egzemplarzy więc to nie wina jednego konkretnego, lecz jak widać TTTM. O S50 nie chcę przesądzać, bo był to jeden egzemplarz na dodatek u mnie tylko kilka godzin więc tyle co nic. Mimo, że w 50L też AF pozostawia trochę do życzenia, to jest o wiele bardziej przewidywalny niż w sigmie, niestety...
Nie mam tylko w plecaku sigmy, wiec kolejny raz nie trafiłeś. Canon 135 tez nie trafia i pudluje na sali czy w związku z tym mam go sprzedać? Za mocno generalizujesz.
Jeśli oczekujesz tego ze sprzęt zrobi za Ciebie robotę nie mamy więcej o czym pisać ;-)
Ostatnio edytowane przez crazy ; 22-02-2015 o 15:50
Tak czy siak życzę miłej niedzieli. Spadam poczytać :-)
Nie mam pojęcia o czym piszesz i nie chce mi się wchodzić w bzdurne dyskusje. Nie zaglądam Ci do plecaka, odnoszę sie jedynie do niekonsekwentnych wypowiedzi.
Nic nie generalizuję, bo sprzętu w swoim życiu przewaliłem można powiedzieć tony i zostało tylko to co warto było zostawić.
Ostatnio na forum zaglądam bardzo rzadko, bo od dłuższego czasu widzę coraz większy onanizm sprzętowy i skupianie się na pierdołach. Kiedyś dawałem wciągać się w takie dyskusje, ale to kompletnie nie ma sensu, dużo lepiej czuję się z aparatem w ręku i to daje mi najwięcej satysfakcji.
Lubisz sigmę, odpowiada Ci, super. Życzę świetnych ujęć i miłego wieczoru kończącej się niedzieli!
Sigma też obiektyw. Ale kundel.
Nie da się was czytać na tym forumie - to złe tamto ble, a to super cacy a inni herezje opowiadajo. Jak żyć? Zamknijcie wasze buzie albo piszcie o konkretach, zamiast robić tu jeden wielki śmietnik, w którym odnalezieni sensownego postu na temat graniczy z cudem.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Nieźle pojechałeś.
Ale masz sporo racji.
Aby nie mieć problemów : kalibracja body +szkło ,
mam zestaw C ( i body i szkła), i nic nie muszę odsylać do poprawy/kalibracji.
Trzeba się zdecydować:albo pewnie ,albo ryzykownie czyli taniej.
I tak nie będzie reguły:
Sigmę 50-500IS i 10-20/3,5 wspominam bardzo dobrze a 30/1,4 odrzucilem z obrzydzeniem.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII