Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problem z obsługą lampy Nissin Di700

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Problem z obsługą lampy Nissin Di700

Cześć.
    Znów potrzebuję Waszej porady. W necie niestety nic podobnego nie znalazłem.

Mam problem z opanowaniem obsługi lampy Nissin Di700 (w połączeniu z 550D). Niedługo mam chrzciny szwagra córki, myślałem, że zrobię im kilka zdjęć, ale widzę, że prędzej ich oślepię niż sfotografuję... Do rzeczy. Wpinam lampę, ustawiam w body żeby była włączona. Dalej ustawiam błysk na 1szą kurtynę i E-TTL. Tyle mogę ustawić z poziomu body - funkcje C.Fn lampy są nieaktywne bo lampa nie jest kompatybilna lub wyłączona - taki dostaję komunikat. Następnie przechodzę w tryb M aparatu, a lampę przestawiam w tryb TTL. Jak rozumiem ekspozycję kontroluję przysłoną i czasem naświetlania, podobnie jak bez lampy. Nastawiam powiedzmy f/2,8, czas 1/200s (nie patrząc na to, że pokazuje mi, że czas naświetlania powinien być raczej na poziomie kilku sekund w ciemnym pomieszczeniu) -€“ robię zdjęcie. Wychodzi w 80% przypadków prześwietlone albo niedoświetlone. W trybie A lampy to samo. W trybie TTL myślałem, że będzie w pełni automatycznie dopasowywana siła, a jednak muszę korygować siłę błysku z poziomy lampy, dodając lub odejmując EV.

Powiedzcie mi, jak zrobić, żeby ekspozycja zdjęcia wychodziła zadowalająca, bo może coś źle robię, a z lampami nie miałem wcześniej do czynienia. Chciałbym, żeby lampa pracowała automatycznie. A może powinienem robić na innym trybie? Av? Tv? P? W przeciwnym wypadku, zanim trafię z ustawieniem lampy to goście oślepną.

Dzięki za ewentualne odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez Majolous ; 09-02-2015 o 09:41

Uprawnienia umieszczania postów