Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Canon 50D

Domyślnie Canon 50D

Witam,
    przykładowe zdjęcie z objawami:

http://postimg.org/image/btjgwim5j/

Czy ktoś z Was orientuje się jaka może być tego przyczyna ?
    90% zdjęć z tej imprezy tak właśnie wygląda.

Dziś robiłem zdjęcia testowe na dwóch różnych kartach CF - jest to samo.
    Podgląd w jpg wygląda dobrze natomiast sam CR po załadowania do lightrooma wygląda tak jak w załączniku.
    DxO Optics Pro 8 wyświetla komunikat "Cannot load image data: error:2" - tutaj równie podgląd w jpg jest ok

Pozdrawiam
    "Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie, nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Canon 50D

wysil się i podaj więcej szczegółów
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Jakich szczegółów potrzebujesz ?
    "Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie, nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Jak zgrywasz zdjęcia do komputera? Spróbuj przez inny czytnik, kabel USB. Znajomy miał podobne problemy, gdy podpiął aparat przez kabel + przedłużkę USB podczas zgrywania zdjęć.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez tekkus Zobacz posta
    Czy ktoś z Was orientuje się jaka może być tego przyczyna ?
    90% zdjęć z tej imprezy tak właśnie wygląda.
    Raz tak miałem właśnie w 50-tce, ale przyczyną była bardzo stara karta CF, która zapisywała chyba losowo, poszła do śmieci.
    W Twoim przypadku obie źle "zapisują" - zacznij od oględzin i wyczyszczenia gniazda z aparacie i czytniku. Może innym, jak Kolega tlustyx radzi.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 09-02-2015 o 07:47

Zdjęcia zgrywałem tak jak zawsze przez czytnik kart Kingstona USB 3.0 - bezpośrednio podłączony do USB.
    Zastanawia mnie to co napisałeś RobertON o starych CF - faktycznie przed imprezą zmieniłem kartę i włożył Kingstona 16G, którego dawno nie używałem.

Spróbuję wykonać po południu test na Sandiskach.

Ale coś mi się przypomina, że kilka lat temu miałem podobny problem z CF Kingstona, który zakończył swój żywot.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez tekkus Zobacz posta
    ...Dziś robiłem zdjęcia testowe na dwóch różnych kartach CF - jest to samo...
    Robiłeś test na różnych kartach czy nie?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Robiłem test na dwóch różnych Kingstonach - po południu spróbuję na nowszych Sandiskach

Po teście wykonany na CF Kingston (elite pro 16GB 133x) i Sandisk Extreme 8GB 60MB/s UDMA
    Okazuje się, że CF Kingston (na którym de facto robiłem zdjęcia na imprezie) jest uszkodzony.
    Karta ma max 2lata i była mało używana.
    Jest to drugi uszkodzony Kingston na 5 które posiadam (używałem go naprawdę sporadycznie)

Nigdy nie miałem takich czy innych przebojów z Sandiskiem.

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i poświęcony czas.

Pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów