Pokaż wyniki od 1 do 10 z 154

Wątek: EF 11-24mm f/4L USM

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: EF 11-24mm f/4L USM

Cytat Zamieszczone przez krakał Zobacz posta
    Wiesz co, ty chyba nigdy czegoś takiego jak fort albo SB (żeby nie było - SB=schron bojowy) nie fociłeś... Panoramy sferyczne?! W sytuacji, jak muszę zrobić dla siebie (bo mam do niego napisać potem np. program konserwatorski) dokumentację foto obiektu złożonego z kilkudziesięciu pomieszczeń, często z bardzo niskim poziomem oświetlenia albo bez światła dziennego w ogóle (i sztucznego też), tak żebym miał na zdjęciach każdy kawałek ściany, podłogi i stropu, a do tego detal architektoniczny, wyposażenie, jakieś sygnatury na pancerzach itd., do tego zdjęcia z zewnątrz - widok ogólny, zbliżenia, detale, formy ziemne, w sumie kilkaset zdjęć, i mam na to wszystko dzień czasu!? Pomijam już to, jak potem ciężko się te panoramy ogląda i "nawiguje" po nich, umiejscawiając poszczególne detale ze zdjęcia na planie obiektu...

A jeśli chodzi o fotografowanie architektury obronnej "artystycznie", a nie czysto dokumentalnie, to dlaczego mam być skazany na panoramę sferyczną jako jedyną opcję? Chcę robić normalne zdjęcia, a nie panoramy sferyczne, i potrzebne mi do tego SUWA bez dystorsji i to szkło właśnie takie jest. Szkoda tylko, że kosztuje tyle, co dwa moje zestawy i jeszcze ciut.
    panorama sferyczna to 6 zdjec plaskich , a kazde z nich sklada sie z wielu zdjec pojedynczych , dzieki czemu uzyskuje sie duza rozdzielczosc zapisu.
    panorama sferyczna to tylko odpowiednia kolejnosc wyswietlania tych zdjec.

mam zamowienie na wnetrze jakiegos betonowego staniowiska ckm albo innej katiuszy , gmina to chcialaby miec - czekam na pogode.
    moze w tygodniu zrobie , jesli otoczeniu minie nastroj ponurosci.

znalazlem w sieci taki przyklad , niestety nie najlepiej sofotografowane , ale dokument wcale nie jest zly, gdyby zrobic profesjonalnie .

www.lubaczow360.pl - Bunkier Mołotowa - Charytany

3 takie ujecia zrobione profesjonalnie i masz w pliku w zasadzie wszystko , w razie potrzeby powiekszasz w przyszlosci te fragmenty , ktore beda potrzebne.

sama panorame , ktora teraz ogladasz na monitorze , mozna wydrukowac na papierze jesli ktos chce.
    ale mozna robic dokumntacje na mikrofilmie , mozna tez na cd zapisac dane.

co do mozliwosci dokumentacyjnych w wiekszej rozdzielczosci to raz robilem cos takiego:

cel inny , ale daje to probke mozliwosc ( wnetrze sali pochowku):

Stift Heiligenkreuz Kapitelsaal

na temat zwiazany z artyzmem fotografii , nie zabieram na forum technicznym glosu.

dopisek:
    ps.
    teraz widze w stopce ze uzywasz aps-c

no tak , dla aps , to on wcale nie jest SUWA, sa inne tansze mozliwosci. wlasciweie dla aps to w ogole on nie ma sensu.

Uprawnienia umieszczania postów