Pokaż wyniki od 41 do 50 z 154

Wątek: EF 11-24mm f/4L USM

Widok wątkowy

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: EF 11-24mm f/4L USM

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    nie sfotografujesz takich ciasnych obiektow pelniej , niz jako panorame sferyczna.
    wszystko inne w zakresie zapisanej informacji nie ma najmniejszych szans nawet sie zblizyc.

jest to o wiele lepsza dokumntacjia i wierniejsza rzeczywistosci niz pojedyncze zdjecie zrobione takim SUWA

Wiesz co, ty chyba nigdy czegoś takiego jak fort albo SB (żeby nie było - SB=schron bojowy) nie fociłeś... Panoramy sferyczne?! W sytuacji, jak muszę zrobić dla siebie (bo mam do niego napisać potem np. program konserwatorski) dokumentację foto obiektu złożonego z kilkudziesięciu pomieszczeń, często z bardzo niskim poziomem oświetlenia albo bez światła dziennego w ogóle (i sztucznego też), tak żebym miał na zdjęciach każdy kawałek ściany, podłogi i stropu, a do tego detal architektoniczny, wyposażenie, jakieś sygnatury na pancerzach itd., do tego zdjęcia z zewnątrz - widok ogólny, zbliżenia, detale, formy ziemne, w sumie kilkaset zdjęć, i mam na to wszystko dzień czasu!? Pomijam już to, jak potem ciężko się te panoramy ogląda i "nawiguje" po nich, umiejscawiając poszczególne detale ze zdjęcia na planie obiektu...

A jeśli chodzi o fotografowanie architektury obronnej "artystycznie", a nie czysto dokumentalnie, to dlaczego mam być skazany na panoramę sferyczną jako jedyną opcję? Chcę robić normalne zdjęcia, a nie panoramy sferyczne, i potrzebne mi do tego SUWA bez dystorsji i to szkło właśnie takie jest. Szkoda tylko, że kosztuje tyle, co dwa moje zestawy i jeszcze ciut.
    Ostatnio edytowane przez krakał ; 08-02-2015 o 16:59
    EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
    C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm

Uprawnienia umieszczania postów