Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 154

Wątek: EF 11-24mm f/4L USM

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: EF 11-24mm f/4L USM

Robson999 - że zwrócę się do fachowca, bo z przyjemnością oglądam Twój wątek astronomiczny: dobre rybie oko nie jest lepsze do motywów, które wymieniłeś?

Pełne uzależnienie

Wiecie po co jest ten obiektyw? Nikt nie wie wiec nie bojcie sie, ze ktos zapyta. Wiecie co my robimy tym obiektywem? Otwieramy oczy niedowiarkom. My mowimy to nasz obiektyw. Bedzie kosztowal duzo? Zaplacimy. Zaplacimy i wlozymy do torby gdzie spokojnie sobie zgnije.

Sorry ale jakos z polskim kultowym filmem mi sie skojarzylo.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Robson999 - że zwrócę się do fachowca, bo z przyjemnością oglądam Twój wątek astronomiczny: dobre rybie oko nie jest lepsze do motywów, które wymieniłeś?
    Oczywiście, rybie oko to również wspaniałe narzędzie, do takich tematów, ale dla mnie jest troszkę jakby mniej profesjonalne. Po prostu nie bardzo podobają mi się te zniekształcenia. Marzy mi się właśnie taki bardzo szeroki, bardzo dobrze skorygowany obiektyw z prostą perspektywą.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    No widzisz chłopie, jaki świat jest zróżnicowany? Ja miałbym co robić z takim obiektywem (nocne landszafty, startrails, astrofotografia), ale niestety nie będę go miał, przynajmniej na razie
    i do razu stajesz na straconej pozycji
    nocne lanszafty to sie robi ze statywu.
    przykladowo uzywam np 20mm , a potrzebny bylby 11 mm

co za problem zrobic 2 zdjecia i zlozyc w jedno ? dostaje dzieki temu 2 trazy wieksza rozroznianosc szczegolu.
    z uwagi na olbrzymia skale odwzorowania krotka ogniskowa pokazuje duzo ale malo dokladnie. robiac dwa zdjecia bede mial i duzo i dokladniej.

pewnie - kazdy sam decyduje.

mnie tam 11 mm by sie do nocnych nie przydalo a robie tez nocne landszafty przykladowo:

150

im krotsza ogniskowa , tym mniejsza szczegolowosc odwzorowania.

jesli potrzebujesz np mozliwie dobra rozdzielczoc dla stro to trzeba tak dlugiej ogniskowej jak sie da , i oczywiscie nigdy zoom , gdyz ten do stalki nie podskoczy w zakresie rozdzielczosci.
    zoom jesz zawsze kompromisem miedzy wygoda a jakoscia.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    [...]
    im krotsza ogniskowa , tym mniejsza szczeoilowosc odwzorowania.

...jesli potrzebujesz np mozliwie dobra rozdzielczoc dla stro to trzeba tak dlugiej ogniskowej jak sie da , i oczywiscie nigdy zoom , gdyz ten do stalki nie podskoczy w zakresie rozdzielczosci.
    zoom jesz zawsze kompromisem miedzy wygoda a jakoscia.

Ja natürrlich... Ciekawe jak wyjaśnisz pomiary photozone.de...wszystkie na f/4, gdzie te stałki, powszechnie uważane za b. dobre, osiągają swoje maxima:

16-35/4 na 16mm: 3540 zum na pełnej dziurze
    85/1.8 : 3426 stałka na optymalnej dziurze
    135/2 : 3527 stałka na optymalnej dziurze

Pewnie powiesz, że Photozone to jest Scheiße. Albo, że 16mm to dla Ciebie nie jest krótka ogniskowa.
    To czym chciałbyś robić te galachtyki, żeby nie być "na straconej pozycji" względem krótkiego końca 16-35/4? Czymś za >$10,000 pewnie i zyskać kilka linii rozdzielczości?
    A 11-24/4 może być jeszcze lepszy niż 16-35/4.....
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 06-02-2015 o 12:49
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    nocne lanszafty to sie robi ze statywu.
    przykladowo uzywam np 20mm , a potrzebny bylby 11 mm

co za problem zrobic 2 zdjecia i zlozyc w jedno ? dostaje dzieki temu 2 trazy wieksza rozroznianosc szczegolu.
    z uwagi na olbrzymia skale odwzorowania krotka ogniskowa pokazuje duzo ale malo dokladnie. robiac dwa zdjecia bede mial i duzo i dokladniej.

pewnie - kazdy sam decyduje.

mnie tam 11 mm by sie do nocnych nie przydalo a robie tez nocne landszafty przykladowo:

150

im krotsza ogniskowa , tym mniejsza szczegolowosc odwzorowania.
    i od razu się wymądrzasz
    Naprawdę myślisz, że ja robię nocne bez statywu? Naprawdę uważasz, że ja o tym wszystkim nie wiem? Dlaczego proponujesz mi robić 2 zdjęcia?? Ja chcę wykonać 1 ZDJĘCIE. Rozumiesz?
    Nie gniewaj się na mnie, ale w tym temacie chyba nie bardzo jesteś kompetentny.
    Albo zaraz...pokaż jakiś swój dobry nocny landszaft. Drogę Mleczną z jakimś doświetlonym pierwszym planem.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    No właśnie, jakie może być zastosowanie tak szerokiego obiektywu? Ta konstrukcja to trochę sztuka dla sztuki.
    Dla mnie już 17 mm jest zbyt szeroko, ze względu na brzydkie zniekształcenia na końcach kadru, jakie daje ta ogniskowa, nawet przy krajobrazach. Wolę zrobić kilka zdjęć umiarkowaną ogniskową i złożyć w panoramę. Rybie oko diagonalne ma przyjemniejszy obrazek niż bardzo szeroki rektalinearny.
    trudno przewidziec wszelkie kombinacje , moze jesli ktos uzywa dwoch formatow aps i FF moglby nim obsluszyc dwa aparaty - cos jak 8-15 L.
    bedzie to taniej.
    ale z drugiej strony pojawia sie ds i pozwala na kropowanie w takiej rozdzielczosci jak aps - drugi format niepotrzebny - co mi sie tez potwierdzilo w zyciu.

chyba tak zeby troche pozdziwiac.

jasne, jesli sie zalozy na aparat i wyjdzie w teren to zawsze cos sie zrobi, ale czy to cos zmieniloby , gdybysmy tego zdjecia nie zrobili?

moze dla maklerow nieruchomosci , ktorzy beda myslec , ze dzieki temu zrobia lepsze zdjecia i latwiej sprzedadza mieszkanie ? ;-)- tak to bylyb rynek , ale z drugiej strony tak cienko przeda , ze czy jest sens wydac 11 kafli ?

jak sie ma to sie zastosuje , przynajmniej na poczatku w celu tzw testowania , a potem.... ???.
    owszem dla tzw fotografii kreatywnej,
    jak potrzeboiwalem takie zdjecie , to zrobilem przez... kondensor powiekszalnika hi , hi , hi ,.. troche sie nawet wstydzilem pokazac - okazalo sie . ze sie najbardziej podobalo a byly to sukiennice w soczewce.
    trudno przewidziec.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    i od razu się wymądrzasz
    Naprawdę myślisz, że ja robię nocne bez statywu? Naprawdę uważasz, że ja o tym wszystkim nie wiem? Dlaczego proponujesz mi robić 2 zdjęcia?? Ja chcę wykonać 1 ZDJĘCIE. Rozumiesz?
    Nie gniewaj się na mnie, ale w tym temacie chyba nie bardzo jesteś kompetentny.
    Albo zaraz...pokaż jakiś swój dobry nocny landszaft. Drogę Mleczną z jakimś doświetlonym pierwszym planem.
    wszystko rozumiem.
    tylko, ze skoro robisz ze statywu to nie ma problemu w krajobraziku- gdyby bylo za wasko - zrobic dwa zdjecia.
    tzn nie ma takiej sytuacji zeby rzeczywiscie nie dalo sie tej ogniskowej zastapic.
    korzyscia bedzie wieksza uzyskana rozdzielczosc.

nie zrobisz dwoch ujesc np na sali tanecnej i nie zlozysz ich , ale akurat landschaft nocny ? w 99 % zero problemow.
    jasne ze mozna sobie cos wymyslic.

nie mam pierwszego planu z droga mleczna za to mam kosciol a w tle gore, ale gwiazdy chyba tez widac - moze byc? :-))

198

o mam tez pare widocznych gwiazd :

196

problem drogi mlecznej zostal dawno rozwiazany ( przez kolege mieszkajacego w gorach ) 15 mm:

Paternsattel

Dolomitennacht

ja juz na szczescie nie musze sie tyrac po wertepach i spac w namiocie przy - 20 stopniach :-=))

piekne prace powstale kosztem nakladu duzej energii.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Jaka jest średnica filtra w tym szkiełku ?
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Jaka jest średnica filtra w tym szkiełku ?
    Nie stosueje sie w nim filtrow, gdyz za wypukly z przodu.

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów