https://www.learn.usa.canon.com/reso...sr-files.htmlp
To jest taki firmowy niezbędnik dla każdego posiadacza 5DS/R. "Trochę" się tego naszukałem i szkoda że nie natrafiłem na to wcześniej bo oszczędziłbym sobie nieco stresu w stylu "cholera, dlaczego jak oglądam swoje zdjęcia na 100% to wyglądają jakby AF nie do końca trafiał". Trafiał, tylko że miałem problem ze stabilizacją obrazu - wydawało mi się że na 1/125 musi za każdym razem wyjść ostre zdjęcie "bo tak robiłem na 6D i było dobrze" a tu **** blada, kompletna zmiana reguł gry.
Jest tam taki fragment:
No to się do tego stosuję. Nie ma tam mowy o jakichś specyficznych ogniskowych więc należy założyć z góry iż ma to zastosowanie do każdej ogniskowej.Use faster minimum shutter speeds
The old “1/lens focal length” rule of thumb is out the window. Where possible, particularly in a hand-held situation, use speeds of at least a full stop or two faster than whatever you considered your previous minimum “safe” speeds to be. This applies to both with and without Image Stabilization.
Moją "minimum “safe” speeds to be" na 6D była 1/125 a teraz na 5DS jest w zakresie 1/250-1/500 (reguluje to sobie automat tak jak już wcześniej pisałem) podczas robienia zdjęć w dzień.
Przy okazji, odnoszę wrażenie iż lustro w 5DS nieco bardziej "kopie" niż w 6D, zwłaszcza robiąc zdjęcia seryjne. Polepsza mu się w trybie cichej migawki. Także zastosowanie i tu cytat ze strony Canona dotyczącej 5DS:
Niezupełnie do końca przekłada się na użytkowanie aparatu w realnym życiu. To znaczy na pewno pomaga i nie zaliczymy tutaj takiego koszmarnego bujania D800 i problem poruszonych zdjęć. | Testowisko (podobno zostało to później poprawione w D810, patrz ostatni wpis autora bloga) ale raczej przy robieniu zdjęć ze statywu bo "z ręki"... no nie jestem do końca przekonany.Zastosowany w aparacie EOS 5DS system redukcji drgań lustra firmy Canon pomaga minimalizować drgania spowodowane pracą ruchomych elementów wewnątrz aparatu, które mogą negatywnie wpływać na ostrość i rozdzielczość obrazu. Dzięki zastosowanym w aparacie krzywkom lustro porusza się w górę i w dół w bardziej kontrolowany sposób, co pozwala uniknąć nagłych zatrzymań, a także wyciszyć dźwięk migawki.