-
Początki nałogu
Odp: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)
Wczoraj byłem na targach fotograficznych w Birmingham i mogłem sie troche pobawić eLkami, ale także nowym 5Ds +11-24
Nie ma co, szkło robi wrażenie, niestety klapka była zablokwana i nie można było zrobić kilku zdjęć na własny użytek, a 11mm robi wrażenie - no prawie jak fish 
Co do samego aparatu to za specjalnie nie była jak go obejżeć bo było sporo zainteresowanych za mną, ale ów expert pokazał mi fajną rzecz - przy spóście mamy mały przycisk M-Fn, naczęściej wykorzystywany do pomiaru ekspozycji przy lampie zew, otóż miał ustawiony skrót pod nim do cropa, czyli jedno wciśniecie i pojawiał sie ramka w wizjerze 1,3 ( chyba 40Mpix), dalej 1,6 i mniejsza ramka ( czyli chyba 20...pare) i 1x1,
przydatne przy widoczkach 
Sam aparat bez gripa trzymał sie dobrze i nie sprawiał wrażenia źle wyważonego z tym szkłem, a swoje waży, czyli wygodnie i pewny uchwyt
Kolejna sprawa to dodali w stylach obrazu dodatkowe ustawienia. W szczgółach danego stylu oprócz ostrości, kontrastu, nasycenia itp dodali też to co mamy w DPP - po rozwinięciu Unsharp mask mamy Strengh, Fineness i Threshold i to już z pozycji aparatu moży sobie ustawić. Sam Użytkownik wypowiadał się o tym zestawie bardzo pozytywnie będąc 2 tyg temu na jakimś wypadzie w górach
Uprawnienia umieszczania postów