Bartku a jakieś z wesela i/lub ślubu z wysokim ISO![]()
Bartku a jakieś z wesela i/lub ślubu z wysokim ISO![]()
5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit
Lepiej 100 macro (L ofc) na f5.6
AF w mkII działa bezbłędnie ? Mam mkII i często mnie AF wkurza bo nie może wyostrzyć, szczególnie w ciemniejszych pomieszczeniach. No chyba że mam cos uszkodzone ?
--- Kolejny post ---
Tak przyjrzałem się fotką z 5Ds na fotoplis i w zakresie szumów w większych iso (to mnie interesuje) rewelacji specjalnej nie ma. A jest gdzieś może do pobrania pełen RAW z tego aparatu ?
af dziala wspaniale , jest dokladny. ostrzy bezblednie w warunkach w jakich nie robi sie zdjec z reki , gdyz za ciemno.
np 6400 iso , 2,0 1/5 sek.
sceny dynamiczne , w ruchu , kazdy AF ma prawo nie zdazyc, czesto jest lepiej przejsc na MF. nastawiam np " z gory" na skali 3 m , podchodze na odleglosc ok 3 m i wyzwalam . jest szybciej i z nie wiekszym bledem dla fotografowanej sceny ( ktora przeciez ma jakas glebie) niz robilym to AF-em.
w ds szumy w pelnej rozdzielczosci maja byc prawo nieco wieksze - to jest poziom d7mk2 , ale po zrdeukowaniu wielkosci do 22mpx , winny byc nieznacznie mniejze niz w c5mk2/3.
szum spadnie nieco , kosztem rozdzielczosci.
No to chyba mam coś uszkodzone bo jak tylko jest nieco w pomieszczeniu ciemniej to nie może złapać ostrości i muszę ostrzyć ręcznie
ustawia mi bezblednie ostosc w tzw silnym polmroku.
za kadym razem podziwiam trafnosc . Zgoda, scena statyczna. w dynamicznaej trzeba przemyslec jak najlepiej ostrzyc.
AF jest oczywiscie nieco wolniejszy od mk3 , mniej czuly , tyle ze ta czulosc wystarcza dla polmroku.
W warunkach ktorych af by nie zadzialal , wlasciwie nie da sie robic juz zdjec inaczej niz na sekundowych czasach ze statywu , a wtedy to AF nie ma znaczenia . ze statywu najlepiej robi sie na lv.
No dobra, w takim razie czy w zakresie czułości 800 - 6400 dużo zyskam kupują 5ds w porównaniu mkII. Canon nie udostępni rawów więc trudno ocenić bez aparatu. Może ktoś kto ma się wypowie ?
zobacz:
Canon EOS 5Ds Sample Image Galleries | PhotographyBLOG
z czego IMHO jesli szukasz korpusu do wysokich ISO, to IMHO ten 5DS nie jest najlepszym wyborem o tyle, ze nie bedziesz wykorzystywal najlepszego co ten korpus ma do zaoferowania.
Dzięki, co do innych funkcji aparatu to jak najbardziej da się je wykorzystać, ale chciał bym aparat który w wyższych ISo robi zdjęcia których nie trzeba korygować, a jak mam zapłacić 15 tys to wypadało aby taki był. Takie mam przynajmniej marzenie![]()