"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Wątpliwości czy mam sobie kupić taki aparat czy nie, nie żartuj, to nie jest po pierwsze Twoja sprawa, a po drugi temat tego wątku.
Nie odpowiedziałeś w którym miejscu biadoliłem ?
chłopcy uspokójcie się bo zgłoszę posty do moderacji![]()
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
jeszcze cie potrafia zdziwic, serio?![]()
no ale wlasnie tak jest. ewentualnie moga miec do d* ficzery (AF, matryce, fpsy, ..) albo zbedne ficzery (gps, wbudowana kukulke, ...)
ale tak... ogolnie to wszystko musi sie kojarzyc z kotletem, jak nie przymierzajac w starym klasyku:
chcialbym ten aparat do landszaftow. nie jest zdecydowanie na moja kieszen a i obrobka tych zdjec pewnie nie bylaby na moja cierpliwosc. ale jak malo jaki ficzer obecnych aparatow (na pewno nie uklad AF, fpsy czy podobne) mozliwosc zarejestrowania dodatkowych detali na zdjeciach jest dla mnie takim atutem, ktory sklonilby mnie do zmiany 6D. a tu jestjeszcze w komplecie z solidniejszym korpusem niz 6-tka i jedyne co to pozostaje jakos wykminic rejestracje kordynatow GPS na zdjeciach...Lekarz rysuje pacjentowi trójkąt i pyta się pacjenta, z czym mu się to kojarzy:
- Z gołą babą - odpowiada pacjent.
Lekarz rysuje kwadrat:
- Z gołą babą.
Dalej następuje okrąg, sześciokąt, itp. - odpowiedz nieodmiennie brzmi:
- Z gołą babą.
- Panie pan jest zboczony! - wola lekarz.
- Tak? A kto mi te wszystkie świństwa rysował?
kupic nie kupie, przynajmniej przez najblizsze 4-5 lat, bo cena zdecydowanie ponad budzet amatora. ale podobac mi sie bardzo podoba..
kotleciarze zawsze sa przekonani, ze wiedza o co w tym biega. wiekszosc nawet jest swiecie przeswiadczona, ze ma super stabilna lape i "spojkojnie niestabilizowana 50-tka z lapy i 1/20 sekundy da rade"...![]()
![]()
Na The-Digital-Picture.com pojawił się nowy sprzęt do przeprowadzania testów obiektywów czyli 5DS R. Kilka z nich zostało już pod niego podpiętych:
Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
Canon EF 24-70mm f/4L IS USM
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
Canon EF 50mm f/1.8 II
Canon EF 50mm f/1.8 STM
Canon EF 200mm f/2L IS USM
Przykład:
Canon EF 50mm f/1.8 II kontra Canon EF 50mm f/1.8 STM podpięte pod 5DS R
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 03-07-2015 o 19:34
5Ds czyli "kotleciarze" się nie ucieszą.
http://1drv.ms/1GfzXpK
Wszystkie zdjęcia robione na przysłonie f5.6 przy fabrycznych ustawieniach, bez żadnych "równań w dół" JPEG a la Optyczne.pl Jedyna modyfikacja to wgranie i włączenie danych korekcji aberracji obiektywu dla każdego z posiadanych. Obiektywy niekalibrowane bo jak na razie nie widziałem takiej konieczności. Jest tam kilka plików RAW+JPEG, one powstały przy wykorzystaniu statywu, 1s blokady lustra i pilota zdalnego sterowania. Reszta zdjęć z ręki i niektóre wyszły krzywe (kościół) - w czasie kiedy je robiłem był bardzo silny wiatr.
W 5Ds pojawiła się nowa opcja o której chyba jeszcze nikt nie wspomniał w żadnej recenzji więc zrobię to ja.
To fragment z instrukcji obsługi aparatu, strona 175:
Jak to działa i czy to działa?
AWB
AWB W
AWB
AWB W
AWB
AWB W
Jak widać temperatura barwowa w trybie AWB W jest cały czas utrzymywana w granicach 3000K. Z góry świeciły dwie kilkuletnie żarówki energooszczędne o deklarowanej przez producenta temperaturze barwowej 2700K.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 12-07-2015 o 17:42
Jest juz test na optycznych, ofc w wersji SR.
Hej a czy posiadacze tego aparatu pokusiliby się o kilka słów po kolejnych miesiącach korzystania z aparatu? Jak praca z plikami, jak AF, bateria etc.