Strona 23 z 30 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 295

Wątek: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)

Do porównywarki z DPReview został dodany 5DS:

Studio shot comparison: Digital Photography Review

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Do porównywarki z DPReview został dodany 5DS:

http://i57.tinypic.com/2re1pa9.jpg
    Ściągnąłem sobie rawa dla 5Ds i 5Ds R (iso 800) i powiem nie bardzo widzę różnicę.

Ci od ślubów nigdy nie przestaną mnie zadziwiać. Nie moga przyjąć do wiadomości, że wypuszczono aparat nie myśląc o nich. Przecież wszystkie aparaty sa robione pod kątem fotografowania ślubów!?
    To body ma mieć full detalu. To jest do reklamy wielkoformatowej itd. Wysokie ISO jest tam kwestią dość drugorzędną. A o co są pierwsze pytania? O wysokie ISO.
    Wg mnie canon zrobił błąd (powtarzając błąd Nikona - z 12 na 36 Mpx) wypuszczając po 21 od razu 50 Mpx. To za duży skok. Naiwni kupią to body a potem będą narzekali.
    To aparat dla tych, którzy patrzą w stronę MF, a nie dla repo. Stawia duże wymagania dla optyki itd itd. Moja rada - nie masz pojęcia o co chodzi - nie kupuj.
    Sęk w tym, że większość pomyśli, że wie o co w tym biega ...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ci od ślubów nigdy nie przestaną mnie zadziwiać. Nie moga przyjąć do wiadomości, że wypuszczono aparat nie myśląc o nich. Przecież wszystkie aparaty sa robione pod kątem fotografowania ślubów!?
    To body ma mieć full detalu. To jest do reklamy wielkoformatowej itd. Wysokie ISO jest tam kwestią dość drugorzędną. A o co są pierwsze pytania? O wysokie ISO.
    Wg mnie canon zrobił błąd (powtarzając błąd Nikona - z 12 na 36 Mpx) wypuszczając po 21 od razu 50 Mpx. To za duży skok. Naiwni kupią to body a potem będą narzekali.
    To aparat dla tych, którzy patrzą w stronę MF, a nie dla repo. Stawia duże wymagania dla optyki itd itd. Moja rada - nie masz pojęcia o co chodzi - nie kupuj.
    bo podstawowym kryterium aparatu do kotleta jest wielkość im większy tym lepszy - musi budzić respekt i szacunek i wujo Miecio nie może mieć większego bo byłby wstyd - stąd wszystkie duże aparaty są potencjalnie kotleciarskie, zawsze można jeszcze dokupić gripa
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ale ja wcale nie robię ślubów bo tego nie lubię robi a jakość przy wyższych ISO (tak przynajmniej do 800 -1000) mnie interesuje, oraz możliwość powiększeń więc i matryca. Nie przesadzajmy też że to aparat dla jakiś tam wybranych, technika idzie do przodu i trzeba za tym nadążać i nie mieć kompleksów. Poza tym wydaje mi się, że Ci co robią śluby wcale się tym aparatem nie interesują bo niby im po co coś takiego ? Mam też wątpliwości z ta reklamą wielkoformatową, tam chyba aparaty większa matrycą.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Ale skoro to wszystko wiesz to po co pytania i biadolenia na aparat który ewidentnie nie jest dla Ciebie ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

A w którym miejscu ja biadoliłem? wręcz napisałem że jestem pozytywnie zaskoczony. Poza tym wiele pytań nie miałem a chodziło mi o rawy z tego aparatu. Nie wiem po co w ogóle te osobiste wycieczki, temat dotyczy konkretnie aparatu 5Ds a nie czy mi jest potrzebny czy nie, nie interesuje Cię temat nie czytaj.

W dzisiejszych aparatach ktokolwiek martwi się o ISO 800? I to jeszcze w body, gdzie większość zdjęć będzie mocno pomniejszana?

Cytat Zamieszczone przez diplo Zobacz posta
    Bartku a jakieś z wesela i/lub ślubu z wysokim ISO
    Jeśli chodzi o ślub za niedługo będę mógł coś więcej powiedzieć Ostatnio robiłem konferencje gdzie było dość słabe światło i bez wspomagania z lampy wydaje mi się, żę AF działą lepiej niż w 5d III ale za krótko mam aparat żeby to potwierdzić na 100%. Jak już ktoś wspomniał nie jest to napewno następca 5d III i tam gdzie nie potrzebuje rozdzielczości będe używał 5d III ze względu na mniejsze pliki które mniej obciążają komputer.
    Na miejscu osób które mają dylematy co do wyboru aparatu:
    Gdybym miał 5d I lub II i robiłbym tylko reportaże kupiłbym 5d III
    Gdybym miał 5d III i robiłbym tylko reportaże a potrzebowałbym backupu kupiłbym 6d lub 5d III
    Ostatnio edytowane przez Bartek Dziedzic ; 26-06-2015 o 18:31

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez mattom Zobacz posta
    Ściągnąłem sobie rawa dla 5Ds i 5Ds R (iso 800) i powiem nie bardzo widzę różnicę.
    Ale... Co to Ciebie obchodzi? Link nie był dla Ciebie tylko dla ogółu bo 5DS został dopiero co dodany do porównywarki.

Pytałeś się o coś innego:

Cytat Zamieszczone przez mattom Zobacz posta
    No dobra, w takim razie czy w zakresie czułości 800 - 6400 dużo zyskam kupują 5ds w porównaniu mkII. Canon nie udostępni rawów więc trudno ocenić bez aparatu. Może ktoś kto ma się wypowie ?
    Powinieneś sobie porównać zdjęcia z tych dwóch aparatów. W tym zakresie czułości jaki podałeś dużo nie zyskasz, właściwie nic nie zyskasz.

Układ jest tylko taki że gdybyś chciał przykładowo zrobić wystawę swoich prac na wydrukach większych od A3 z zachowaniem jak największej ilości detali które mogłyby lub wręcz przesądzałyby o sposobie odbioru zdjęcia przez widza, to nie osiągnąłbyś tego drukując zdjęcia z 5DMkII. To m.in. dla takich zastosowań są przeznaczone te (5DS oraz 5DS R) aparaty oraz wszystkich pozostałych w których pokazanie jak największej ilości detali to świętość.

Co do czasów otwierania się plików RAW najniższe jakie udało mi się zarejestrować to:

RAW (70,2MB) z 5DS: 1,90 sekundy
    RAW (30.0MB) z 5DMkII: 1,60 sekundy

Czas liczony stoperem od momentu uruchomienia Preview do momentu pojawienia się całej zawartości pliku RAW na ekranie. Sprawdziłem to na swoim Mac mini (Late 2012) z procesorem i7 2,6GHz, 16GB pamięci RAM i dyskiem Samsung SSD 840 EVO 500GB.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 26-06-2015 o 18:25

Strona 23 z 30 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów