Ale może kubek kupię.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Canon 5Ds & 11-24mm f4 - Hands on & image review: http://youtu.be/n8L2bljfLiU
Ciekawe dlaczego canon od razu dał matrycę 50mpix. Zazwyczaj wszelkie nowości, ulepszenia i innowacje dawkują bardzo oszczędnie w kolejnych modelach. Mamy nagle skok 20-->50mpix ponad 2x więcej. Do tej pory byli dla mnie mistrzami ekonomiczno-marketingowej rozgrywki. Odnoszę wrażenie, że pierwszy raz wyłamali się z dotychczasowej strategii.
W zasadzie od 300d każdy model pojawiał się w odpowiednim momencie, z odpowiednią funkcjonalnością - nie za dużo, nie za mało...a tu nagle dali wszystko co mieli![]()
Miłego dniamoja www
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Przesadzasz z tym, ze dali wszystko co mieli. Dali tylko 50MPix tak na prawde. Gdzie 4k video? Gdzie chocby 1080 50/60p nie mowiac juz o 720 120p. Gdzie obrotowy wyswietlacz? Maja jeszcze co dokladac do nastepcow.
12-21 - ja wiem czy obecna rozdzielczość to taki gigantyczny skok? Jest trochę więcej ale nie robiłbym z tego wielkiej sprawy.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
dwukrotny wzrost liczby pixeli , to liniowo wzrost rozdzilczosci o 40% - to jest juz zauwazalane .
powiekszenie do np 30 mpx owszem byloby mierzalne ale nie przyniosoby jakiegos skoku .
Canon w FF zawsze tak robil
10 mpx - 21 mpx a teraz 50 mpx
nastepny skok bedzie mila rzeczywiscie sens przy ok 100 mpx.
taki wzorst jak np w aps 15 - 18 mpx nie ma wiekszego sensu , roznic praktycznie nie widac.
Wszystko zależy od zastosowań. Tak jak napisał przedmówca, 2x większa rozdzielczość to 40% wzrostu rozdzielczości (teoretycznie). Nawet jeśli w praktyce to będzie tylko 20%, to jest np. dla mnie różnica pomiędzy zastosowaniem szkła 500/4 L IS a 600/4 L IS, a to naprawdę dużo. Np. dużo lżej i dużo taniej.
I jeszcze dlaczego akurat 50Mpx. Pomijając już wyjaśnione kwestie natury technicznej czy teoretycznej, to główny cel tej puszki to MF. Canon sam o tym pisze.
Wg mnie to aparat dla ludzi świadomych - wiedzących "po co mu taki":-) Np. mi do zdjęć krajobrazowych, architektury i produktowych sprzedawanych na stockach bardzo się przyda "zwiększona rozdzielczość i ostrość".