Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: szklarnia na statek, w góry i spacer pod FF

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: szklarnia na statek, w góry i spacer pod FF

Cytat Zamieszczone przez crepuscular Zobacz posta
    Dziękuję wam bardzo za porady. Co do 24-105 - bardziej przekonuje mnie 24-70/2.8, światło>IS, a 70mm mi starczy w 'standardowym zoomie'.
    24-70/2,8 L to potezny agregat , ciezki i wielki.
    nie bardzo odpowiedni na wycieczki - chyba ze przez jakas niebezpieczna dzielnice i w razie potrzeby moglby posluzyc jako narzedzie obronne.

mnie sie na wycieczkach nie sprawdza , natomiast w innych zastosowaniach jest wspanialy.

zycie samo pokazalo , ze zabieram na wycieczki tylko 24-105L i nic wiecej , czasem konwerter 1,4 na wszelki wypadek , ale nie przypominam sobie bym uzyl.

zonglowanie obiektywami na takim zwiedzaniu praktycznie odbiera swobode ruchow caly czas.
    musisz miec torbe , plecak na drugi obiektyw.

a tak tylko jeden obiektyw podpiety do aparatu , aparat na pasku i wio..... przed siebie :-) - nie myslisz o sprzecie , myslisz o tym co widzisz.
    35 mm wiecej na wycieszce tez maja znaczenie - obsluzysz lepiej np zblizenia twarzy , maly portrecik itp.
    w zlych warunkach oswietleniowych i tak scen dynamicznych nie zamrozisz.
    IS w 24-105 w praktyce ( wielokrotnie sprawdzone empirycznie ) daje przeciwko 24-70/2,8 uzysk z reki 1 EV.

na 70/2,8 czas naswieitlenia konczy sie gdzies max na 1/ 20 sek i to przy wstrzymaniu oddechu i podparciu reki. na 4.0 IS w takich warunkach wycigasz na 105 mm 1/10 sek.- 1/ 6 sek.

slowem mozesz fotografowac w slabszym oswietleniu. - to z praktyki.

statkiem plywam rzadko , ale zdaza sie , z pokladu zawsze przydatna byla dluga ogniskowa.

kiedys mialem maly yacht , czyli swobode ruchu na wodztie - to samo - brakowalo nawet 400 mm

Uprawnienia umieszczania postów