Witam serdecznie,

Właśnie jestem na swoim pierwszym kontrakcie na statku i jakiś czas temu narodził się pomysł by po kilkuletniej rozłące z fotografią do niej powrócić.
Udało mi się kupić dosyć okazyjnie 5D2, a po powrocie będę kupować szkła. Z racji ograniczonego budżetu przymierzam się do używanych obiektywów.
Sprzęt będę zabierać ze sobą na statek, więc po wyjściu na miasto w jakimś porcie fajnie zostawić sobie pamiątki w postaci zdjęć. Jak w tytule - będąc w kraju, na pewno będą jakieś jednodniowe wypady do zoo, jakiegoś miasta lub po prostu spacer. Dodatkowo jakieś wypady w góry...

Pomysły mam takie:
1. C24-70/2.8L I + 70-200 (jeszcze nie wiem jakie),
2. C17-40/4L + C50/1.4 + 70-200 (jeszcze nie wiem jakie)

Cenowo wychodzi podobnie.
Pierwszy zestaw - dosyć standardowy, na plus ciągłość zakresu i uniwersalne 24-70, na minus brak szerokości i czegoś jaśniejszego niż 2.8 do jakiś okazyjnych portrecików.
Drugi zestaw - jest szeroko i jest coś jasnego. Problemem jest moja obawa o częste żonglowanie obiektywami, czy czasem nie za często będzie brakowało góry z podpiętym 17-40.

Fajnie będzie, jeśli znajdzie się ktoś kto ma 17-40/16-35, bez innego standardowego zooma i wypowie się na ten temat.
Oczywiście otwarty jestem na jakieś inne warianty, jak np dokupienie samyanga 14/2.8 do pierwszego zestawu.
Co się lepiej sprawdzi do powyższych zastosować wg waszej opinii?

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki, sugestie, komentarze...