Zwiedzanie - jasna sprawa. Co chcesz focić będąc na statku?
Zwiedzanie - jasna sprawa. Co chcesz focić będąc na statku?
Autora wątku interesuje focenie "turysty" a nie marynarza.
Tylko będzie się przemieszczał statkiem a nie samolotem.
Niepotrzebnie w zapytaniu na pierwszym miejscu umiescił wyraz" kontrakt"
A z burty ciekawych fotek można zrobić więcej ciekawych /innych fotek niz oklepaną architekturą
pokazywana przez stonkęw miliona takich samych/podobnych kadrów.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Dokładnie tak jest. Nie mam w tym co prawda wielkiego doświadczenia ale zdjęcia, które zrobiłem ze statków najczęściej przy wejściu/wyjściu z portu są o wiele ciekawsze jak te, które robią "wszyscy".
Co do aparatu, zamiast kloca typu 5D wystarczyłby jakiś kieszonkowiec z dobrą optyką, albo bezlusterkowiec z szerokim kątem i jakimś tele.
To też właśnie chciałbym się dowiedzieć co konkretnie ma być fotografowane. Wynika to z tytułu wątku, a tematów może być wiele.
Jak się nie wie, co wziąć, to są dwa wyjścia:
1. Bierze się wszystko, co się ma.
2. Bierze się obiektyw uniwersalny. I tu są dwa podwyjścia:
...a) zoom uniwersalny w zakresie około 25-100,
...b) stałkę 50 mm (35 mm dla APS-C).
24-70/2,8 L to potezny agregat , ciezki i wielki.
nie bardzo odpowiedni na wycieczki - chyba ze przez jakas niebezpieczna dzielnice i w razie potrzeby moglby posluzyc jako narzedzie obronne.
mnie sie na wycieczkach nie sprawdza , natomiast w innych zastosowaniach jest wspanialy.
zycie samo pokazalo , ze zabieram na wycieczki tylko 24-105L i nic wiecej , czasem konwerter 1,4 na wszelki wypadek , ale nie przypominam sobie bym uzyl.
zonglowanie obiektywami na takim zwiedzaniu praktycznie odbiera swobode ruchow caly czas.
musisz miec torbe , plecak na drugi obiektyw.
a tak tylko jeden obiektyw podpiety do aparatu , aparat na pasku i wio..... przed siebie :-) - nie myslisz o sprzecie , myslisz o tym co widzisz.
35 mm wiecej na wycieszce tez maja znaczenie - obsluzysz lepiej np zblizenia twarzy , maly portrecik itp.
w zlych warunkach oswietleniowych i tak scen dynamicznych nie zamrozisz.
IS w 24-105 w praktyce ( wielokrotnie sprawdzone empirycznie ) daje przeciwko 24-70/2,8 uzysk z reki 1 EV.
na 70/2,8 czas naswieitlenia konczy sie gdzies max na 1/ 20 sek i to przy wstrzymaniu oddechu i podparciu reki. na 4.0 IS w takich warunkach wycigasz na 105 mm 1/10 sek.- 1/ 6 sek.
slowem mozesz fotografowac w slabszym oswietleniu. - to z praktyki.
statkiem plywam rzadko , ale zdaza sie , z pokladu zawsze przydatna byla dluga ogniskowa.
kiedys mialem maly yacht , czyli swobode ruchu na wodztie - to samo - brakowalo nawet 400 mm
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 05-02-2015 o 10:15
Dziękuję za komentarze.
Przy wejściu/wyjściu z portu są przygotowywania do manewrów, lub ogarnianie po manewrach - nie ma czasu na zdjęcia. Na kotwicowiskach, rzekach, blisko wybrzeża - jak najbardziej.
Mój ostatni zestaw foto składał się z 24-70/2.8 + 70-200/2.8 VR, więc wiem ile to waży i nie jest to wielki problem dla mnie.
Wybór pewnie padnie na 24-70/2.8 + 70-200 + samyang 14, ale to po powrocie. Uniwersalnie, przyzwoicie jasno i na pewno rzadziej żonglerka obiektywami w porównaniu do 17-40 + 50.
Pozdrawiam.
Jeśli Ci nie przeszkadzają waga i gabaryty to bierz 24-70 f/2.8L to dość uniwersalne i optycznie dobre szkło. Miałem oba zestawy, ja lubię szeroko więc aktualnie mam 17-40L.
Pozdr
Jest,jest, tylko jako młodemu marynarzowi ,nikt nie pozwoli na takie zabawy.
--- Kolejny post ---
Tu potrzeba długiego tele,to sa duże odległości
--- Kolejny post ---
Tu potrzeba szeroko,lepiej zoom niż stałka,nawet szeroka rzeka jest wąska(Europa),
chyba ,ze Amazonka ,ale tam raczej nie trafisz.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Akurat na Amazonce mój statek był miesiąc przede mnąJa płynąłem w okolice Montrealu i nie było wcale tak wąsko. W zestawie 24-70/2.8 + 70-200 + samyang 14 mam i bardzo szeroko i uniwersalnie i tele, chociaż czasami będzie za krótko, no ale coś za coś. Dzięki raz jeszcze wszystkim za komentarze.