https://www.youtube.com/watch?v=CmjeCchGRQo
Niby wszyscy wiedza jak działa migawka szczelinowa, ale i tak ciekawie jest to zobaczyćGdyby ktoś się zastanawiał co się stało z tym aparatem że tak wygląda to odpowiedź jest w ok 6:35 filmu
![]()
https://www.youtube.com/watch?v=CmjeCchGRQo
Niby wszyscy wiedza jak działa migawka szczelinowa, ale i tak ciekawie jest to zobaczyćGdyby ktoś się zastanawiał co się stało z tym aparatem że tak wygląda to odpowiedź jest w ok 6:35 filmu
![]()
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
Super materiał.Super pokazane jak to działa.
No dobre dobre![]()
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
a ja mam pytanie :
widać jak jedna kurtyna spada w dół (odsłania sensor) i zaraz za nią z góry spada kolejna (zasłaniająca)
czy to oznacza że migawka to dwie kurtyny/zasłony ?
w którym momencie dochodzi do powrotu kurtyn do pierwotnego położenia (obie powinny powrócić do góry na pozycje początkowe przed zrobieniem kolejnego zdjęcia?) ?
chyba sam sobie odpowiedziałem dzięki google
kierunki ruchu inne niż w 7D z filmu ale zasada widoczna - zasłony są dwie
Ostatnio edytowane przez zoomi ; 01-02-2015 o 18:32
^^ Na filmie z pierwszego posta widać początek naciągania migawki w chwili, gdy kończy opadać lustro.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Do pozycji wyjściowej wracają zapewne zaraz po opuszczeniu się lustra. Dlatego ten etap nie był widoczny na filmie.
Tak przy okazji to ten film jest dobrą ilustracją do odpowiedzi na pytanie "Dlaczego nie mogę zrobić zdjęcia z lampą przy 1/1000 s?"![]()
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
masz rację, na 3:17 / 3:18 widać ruch powrotny patrząc na dół od opadającego lustra
migawki są dwie - przyznaję się, nie wiedziałem![]()
poezja![]()
Miłego dniamoja www
tak komisarzu, taki skrót myślowy