Pokaż wyniki od 1 do 10 z 88

Wątek: Aparat dla zupełnie początkującego…

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Domyślnie Odp: Aparat dla zupełnie początkującego…

Ja miałem podobny dylemat ale wobec siebie samego. Wybrałem Canona 1000D czyli najprostszą i najtańszą ale ciągle względnie nowoczesną lustrzankę (w sensie możliwości dla amatora, czyli tryb LV, histogram na żywo, bracketing, wstępne podnoszenie lustra, dostępność do setek szkieł. jak na cenę i wiek bardzo dobra dynamika i małe szumy). Jestem z wyboru bardzo zadowolony, oczywiście po 2 latach intensywnego używania i nauki fotografii widzę też słabości tego aparatu, głownie związane z szybkością i ergonomią. Ale nie są to wady dyskwalifikujące sprzęt.
    W każdym razie za używane body dałem 400zł, za obiektyw C55-250ISII 500zł i bez problemu łapię ważki w locie.
    Skoro syn już czytał o fotografii i co nieco wie to kupno nowego najtańszego kompaktu nie ma żadnego sensu. Przecież tam nic się nie da ustawić! W najlepszym wypadku będzie tryb P. O rawach też można zapomnieć, a przeciez zabawa w cyfrowej ciemni to też ważny element fotografii.
    Moim zdaniem albo zwiększ budżet do ok. 700-800zł i kup używany:
    - Canon 1000D plus 3 podstawowe tanie obiektywy 18-55STM, 55-250ISII, 50 1,8. Ten komplet umożliwi nie tylko naukę ale bardziej ambitne zastosowania,
    - albo używany kompakt Canon G12 nazywany przez niektórych lustrzanką w miniaturze. Pełny manual i to wyrzucony na zewnatrz w postaci pokręteł, raw, przyzwoita matryca i obiektyw, ruchomy ekran, łatwa możliwość mocowania akcesoriów na tulejce, też mam i bardzo sobie chwalę.

Jeśli zwiększenie budżetu nie jest możliwe to zaok. 200zł mozna kupić używany Canon A610/620/630/640. Dobra matryca, dobry obiektyw, ruchomy ekran a po instalacji CHDK możliwości jak w najbardziej wypasionych aparatach.

Zapomniałbym o wyprzedaży Eosa M, Bardzo przyzwoity bezlusterkowiec Canona z bardzo dobrym obiektywem można kupić nowy za mniej niż 1000zł

Z używanych kompaktów dobry byłby też Samsung EX1, jakieś 600zł. Podobny do Canona G12, ma krótszy ale bardzo jasny obiektyw 1,8, można już bawić się głębią ostrości. Używane bezlusterkowce Samsunga też można kupić poniżej 1000zł a zbierają dobre opinie.
    Ostatnio edytowane przez Suchy ; 29-01-2015 o 16:15

Uprawnienia umieszczania postów