Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Prośba o pomoc w rozterce zakupowej

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Prośba o pomoc w rozterce zakupowej

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    Dzieki za sugestie , troche mnie uspokoiles . Nie jestem fanem testow itp itd i dlatego staram sie kupowac obiektywy z ktorymi z zasady nie ma problemow z af . W takim razie czas na 6d moze po drodze jeszcze zobacze jak sie sprawuje 35 na 5d mk II kolegi zobaczymy mam przeczucie ze bedzie lepiej bo 30d to juz nie najnowszy sprzet

z zasady AF w det fazy nie ma prawa trafic zawsze na 100% - to jest zawsze kwestia przapdku jak dokladne bedzie ostrzenie.
    jesli wszystko jest ok ty wynik jest akceptowalny, tzn blad jest maly.

na 5d2 mozesz zrobic mikrokalibracje i bedzie dobrze.

czesto ludzie wyrazaja opinie " ten obiektyw zle ostrzy z moja pucha u kolego dobrze " albo " zle ostrzy w slabym swietle" - i tak sie rodza urban legend o odpowiedzialnosci obiektywu.

jesli obiektyw dobrze ostrzy w dzien , bedzie dobrze ostrzyl w nocy. Silnik wykonuje tylko to co mu kaze puszka.
    jesi sie nie myli w dzien tzn ze sie nie myli. widocznie puszka slaby sygnal w nocy inaczej interpretuje niz mocniejszy w dzien , ale trudno tym winic obiektyw.

tak samo tutaj u Ciebie. to jest np kwetia ustawienia lusterek odchylajacch w puszcze . ale nie ma co grzebac.

kalibracja tez sie zmienia , w zaleznosci od intensywnosci uzywania nalezy co jakis czas powtorzyc.
    mnie wychodz tak co rok wypadalyby sprawdzic.
    puszka sie wyrabia.

jesli w jakims zdjeciu musi sie miec absolutna pewnosc ostrosci to trzeba przejsc na LV i detekcje kontrastu , albo MF.

ps .

obiektyw nowy , czy uzywany od kogos ?

Uprawnienia umieszczania postów