Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Prośba o pomoc w rozterce zakupowej

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Prośba o pomoc w rozterce zakupowej

Nie wiem, tylko czy nie w przypadku "portretów fashion", lepszym rowiązaniem nie było by sprzedać wszystko i kupić od razu 6d z 50mmf1,4... ja chyba bym tak zrobił.

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez elduce Zobacz posta
    Nie wiem, tylko czy nie w przypadku "portretów fashion", lepszym rowiązaniem nie było by sprzedać wszystko i kupić od razu 6d z 50mmf1,4... ja chyba bym tak zrobił.
    zobaczymy , dokupienie 50 1.4 to nie sa pieniadze jakies wielkie wiec jezeli bd czul potrzebe to dokupie
    bardzo podobaja mi sie fotografie i kadry Dana Pennington a test 35f2is ktory zamiescil przekonal mnie ze zestaw 35+85 bd jak najbardziej ok ( Review of Canon EF 35mm f/2 IS USM Lens )
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Ja kupiłem jesienią 35f2 IS i bardzo sobie chwalę. Ostrość bardzo dobra od pełnej dziury. A poza tym świetnie się nadaje do filmowania. Stabilizacja cichutka i bardzo sprawna. Można kręcić z reki. Zauważyłem natomiast że robiąc zdjęcia pod światło bez osłony czasem pojawia się taki blik w formie kreski. Zupełnie jak by się jakiś laser załapał. Nie jest bardzo widoczny ale czasem coś takiego mam.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 06-02-2015 o 22:42

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Ja kupiłem jesienią 35f2 IS i bardzo sobie chwalę. Ostrość bardzo dobra od pełnej dziury. A poza tym świetnie się nadaje do filmowania. Stabilizacja cichutka i bardzo sprawna. Można kręcić z reki. Zauważyłem natomiast że robiąc zdjęcia pod światło bez osłony czasem pojawia się taki blik w formie kreski. Zupełnie jak by się jakiś laser załapał. Nie jest bardzo widoczny ale czasem coś takiego mam.
    mi wlasnie wczoraj doszedl 35 f2 is no i tak budowa bardzo fajna , w sumie nic wiecej nie wymagam , af szybki ciut glosniejszy mimo ze tez usm niz w 70-200
    ostrosc hm na pelnej dziurze no sam nie wiem taka sobie no i z 30d ma 1-2cm FF co mnie strasznie zmartwilo
    dzis wieczorem bd testowal jeszcze wszystko i pewnie rzuce tu jpg do oceny
    jak mysliscie reklamowac go czy poczekac do kupna 6d i moze bedzie wszystko dobrze (ew mikroregulacja af)
    w sumie wszystkiego sie spodziewalem ale nie problem z bf ff ...

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    mi wlasnie wczoraj doszedl 35 f2 is no i tak budowa bardzo fajna , w sumie nic wiecej nie wymagam , af szybki ciut glosniejszy mimo ze tez usm niz w 70-200
    ostrosc hm na pelnej dziurze no sam nie wiem taka sobie no i z 30d ma 1-2cm FF co mnie strasznie zmartwilo
    dzis wieczorem bd testowal jeszcze wszystko i pewnie rzuce tu jpg do oceny
    jak mysliscie reklamowac go czy poczekac do kupna 6d i moze bedzie wszystko dobrze (ew mikroregulacja af)
    w sumie wszystkiego sie spodziewalem ale nie problem z bf ff ...
    niemal kazdy obiektyw wymaga mikroregulacji.
    to kwestia szczescia i przypadku jesli sie akurat taki trafi , ktory tego nie wymaga.
    oczywiscie ze w 6 d wyprowadzisz bez problemow.
    to jest po prostu cyrk nowy obiektyw wysylac do kalibracji ( jesli z puszka , to moga ja rozlegulowac i inne nie obiektywy nie beda tak ostrzyc), ale niestety tak jest .
    dlatego zakup aparatu bez mikroregulacji nie ma dzisiaj najmniejszego sensu.

w sigmie mozna to zrobic bez aparatu , za pomoca doc , ale w c robi sie to w puszcze.

czekaj , dopasujesz bez problemu do c6d.

2 cm - to zalezy od odleglosci czy to duzo , czy malo - nie piszesz z jakiej . jesli z 50 cm do b. duzo jesli z 3 metrow to nie jest zle.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Pomijając kwestię MFA w 6d, to nowe puszki lepiej ostrzą z nowymi szkłami. Kwestia np. implementacji lepszych algorytmów na nowych DIGiCach.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 11-02-2015 o 14:42

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    niemal kazdy obiektyw wymaga mikroregulacji.
    to kwestia szczescia i przypadku jesli sie akurat taki trafi , ktory tego nie wymaga.
    oczywiscie ze w 6 d wyprowadzisz bez problemow.
    to jest po prostu cyrk nowy obiektyw wysylac do kalibracji ( jesli z puszka , to moga ja rozlegulowac i inne nie obiektywy nie beda tak ostrzyc), ale niestety tak jest .
    dlatego zakup aparatu bez mikroregulacji nie ma dzisiaj najmniejszego sensu.

w sigmie mozna to zrobic bez aparatu , za pomoca doc , ale w c robi sie to w puszcze.

czekaj , dopasujesz bez problemu do c6d.

2 cm - to zalezy od odleglosci czy to duzo , czy malo - nie piszesz z jakiej . jesli z 50 cm do b. duzo jesli z 3 metrow to nie jest zle.

no 1cm byl z 70cm .... wiec kurcze problem widze ze bedzie
    wkurza mnie to , kupilem kiedys 70-200 i jest zyleta a tu placisz za canona po to zeby kupic i cieszyc sie obiektywem a nie bawic w jakies testy...

zakladam ze w tym tygodniu dojdzie jeszcze 85 a moze w najblizszym miesiacu dojdzie juz 6d i sie wyjasni

dzis zrobie dokladne zdj na tablicy i podrzuce tu sami ocenicie jak duzy jest problem i co z tym dalej robic
    Ostatnio edytowane przez 777 ; 11-02-2015 o 14:58

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

no 1cm byl z 70cm .... wiec kurcze problem widze ze bedzie
    wkurza mnie to , kupilem kiedys 70-200 i jest zyleta a tu placisz za canona po to zeby kupic i cieszyc sie obiektywem a nie bawic w jakies testy...

zakladam ze w tym tygodniu dojdzie jeszcze 85 a moze w najblizszym miesiacu dojdzie juz 6d i sie wyjasni

dzis zrobie dokladne zdj na tablicy i podrzuce tu sami ocenicie jak duzy jest problem i co z tym dalej robic
    1 cm z 70 cm na obiektywie 35 mm to jest dobrze, na pewno nie jest zle.
    moze jeszcze uda sie poprawic mikrokalibracja , ale zle nie jest.

ten 1 cm bledu z 70 cm dla obiektywu 35 mm odpowiada na 200 mm bledowi 1 cm z odleglosciosci ok 4 metrow.

wiec zycze sobie obiektywu 200 mm , zeby robil taki blad z 4 metrow.

zeby to poprawic przec mikroregulacje , trzeba to naprawde starannie przeprowadzic.

w innym watku podalem wykres jak to jest z dokladnoscia ostrzenia.

nigdy nie ma na 100% dokladnie.

mozesz spokojnie czekac na nowy aparat , nie ma co grzebac w nowym obiektywie , jesli na starcie juz nie jest zle.

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Dzieki za sugestie , troche mnie uspokoiles . Nie jestem fanem testow itp itd i dlatego staram sie kupowac obiektywy z ktorymi z zasady nie ma problemow z af . W takim razie czas na 6d moze po drodze jeszcze zobacze jak sie sprawuje 35 na 5d mk II kolegi zobaczymy mam przeczucie ze bedzie lepiej bo 30d to juz nie najnowszy sprzet

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Dzieki za sugestie , troche mnie uspokoiles . Nie jestem fanem testow itp itd i dlatego staram sie kupowac obiektywy z ktorymi z zasady nie ma problemow z af . W takim razie czas na 6d moze po drodze jeszcze zobacze jak sie sprawuje 35 na 5d mk II kolegi zobaczymy mam przeczucie ze bedzie lepiej bo 30d to juz nie najnowszy sprzet

z zasady AF w det fazy nie ma prawa trafic zawsze na 100% - to jest zawsze kwestia przapdku jak dokladne bedzie ostrzenie.
    jesli wszystko jest ok ty wynik jest akceptowalny, tzn blad jest maly.

na 5d2 mozesz zrobic mikrokalibracje i bedzie dobrze.

czesto ludzie wyrazaja opinie " ten obiektyw zle ostrzy z moja pucha u kolego dobrze " albo " zle ostrzy w slabym swietle" - i tak sie rodza urban legend o odpowiedzialnosci obiektywu.

jesli obiektyw dobrze ostrzy w dzien , bedzie dobrze ostrzyl w nocy. Silnik wykonuje tylko to co mu kaze puszka.
    jesi sie nie myli w dzien tzn ze sie nie myli. widocznie puszka slaby sygnal w nocy inaczej interpretuje niz mocniejszy w dzien , ale trudno tym winic obiektyw.

tak samo tutaj u Ciebie. to jest np kwetia ustawienia lusterek odchylajacch w puszcze . ale nie ma co grzebac.

kalibracja tez sie zmienia , w zaleznosci od intensywnosci uzywania nalezy co jakis czas powtorzyc.
    mnie wychodz tak co rok wypadalyby sprawdzic.
    puszka sie wyrabia.

jesli w jakims zdjeciu musi sie miec absolutna pewnosc ostrosci to trzeba przejsc na LV i detekcje kontrastu , albo MF.

ps .

obiektyw nowy , czy uzywany od kogos ?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów