Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Hoya Filtr NDx1000 77 mm PRO

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Hoya Filtr NDx1000 77 mm PRO

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    Bechemot - wydaje mi się że akustykowi chodziło tylko o pokazanie zafarbu z filterm. Oczywiście da się to łatwo skorygować. Gorzej jak w zestawie z połówką, ta daje zafarb tylko w części kadru.

.
    mnie sie wydaje , ze wielu przypadkach udaje sie uniknac stosowania filtru w trakcie fotografowania , moznaby uzyskac efekt przez obrobke , co czesto jest wygodniejsze i prowadzi nawet do lepszych wynikow.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Hoya Filtr NDx1000 77 mm PRO

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    Bechemot - wydaje mi się że akustykowi chodziło tylko o pokazanie zafarbu z filterm. Oczywiście da się to łatwo skorygować. Gorzej jak w zestawie z połówką, ta daje zafarb tylko w części kadru.
    to niekoniecznie. zafarb jest oczywiscie glownie od barwnika na zywicy, ale i sama zywica nie zawsze jest neutralna - glownie w zakresie pasma bliskiego podczerwieni, a to najbardziej kopie po kolorystyce fot o zlotej godzinie.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    mnie sie wydaje , ze wielu przypadkach udaje sie uniknac stosowania filtru w trakcie fotografowania , moznaby uzyskac efekt przez obrobke , co czesto jest wygodniejsze i prowadzi nawet do lepszych wynikow.
    z tym ze w moim przypadku to jest tak:
    1. nie mam programow do obrobki. LR wystarcza mi do konwersji i jednoczesnie pozwala utrzymac zarzadzanie zdjeciami w jednym miejscu.
    2. dzieki filtrom unikam koniecznosci uzywania tych programow. co czesto prowadzi do lepszych efektow bo poprawnie naswietlonego materialu nie zastapi sie wyciaganiem za uszy. a poza tym oszczedza czas konwersji tych zdjec (ten mniej przyjemny sposob spedzania czasu) kosztem odrobiny wiecej czasu przy samym fotografowaniu (bardzo przyjemny sposob spedzania czasu)...

w tym konkretnym wypadku oczywiscie chodzilo o pokazanie zafarbu. a czy efekt da sie odtworzyc w postprocesie... to chyba zalezy od efektu. polara sie nie da odtworzyc posprocesem.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 29-01-2015 o 14:52
    www albo tez flickr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów