Cytat Zamieszczone przez nifares69 Zobacz posta
Wiatam.Szukam dobrego filtru do fotografowania wodospadów itp. obiektów w ruchu.Zastanawiam się nad filtrem Hoya Filtr NDx1000 77 mm PRO,tylko nie wiem jak obliczyć sobie czas naświetlania,czy jest dostepny gdzieś kalkulator do tego rodzaju operacji,a może na chłopski rozum ktoś byłby wstanie wytłumaczyć jak obliczać.I jeszcze jedno ,czy nie jest to jednak filtr o zbyt dużej granulacji ?
1000x to bardzo długo jak na wodospad który jest dość szybki. Nie twierdzę że nie można aż tak silnych tam stosować, tylko że raczej nie ma sensu. One są fajne nad morza, na fale gdzie naświetlm kilka minut. Nawet little stopperem który w zachodnim świetle mi wychodzi około minuty to też bardzo długo. Fajnie za to się sprawdza zwykły polar, gdzie ściąga refleksy z kamieni i prześwietla kałuże. Zobacz choćby ten wczorajszy pstryk f/10 i zaledwie0.8 sekundy właśnie z polarem B+W.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
z praktyki - jednak odradzam. zwykle ND1000 maja duzo przyjemniejsze zafarby. i nie dodaja gratis efektu polaryzacji, wiec mozna z nimi polara uzywac.
jako opcje budzetowa moge od siebie polecic takie cos: Slim Graufilter ND1000 77mm.Schlanke Fassung + Pro Lens: Amazon.de: Kamera
filtr oczywiscie ma zafarb (kazdy ND1000 ma), ale dla mnie akurat bardzo przyjemny. poza tym jest bardzo przyjemnie wykonany i optycznie nic mu nie dolega...
Zgadzam się co do regulowanych i do tego polecanego filterka Haida. Mam taki Haida1000x slim, B+W 1000x a teraz jeszcze Big Stoppera czyli wszystkie o takiej samej mocy. Miałem je porównać w tych samych warunkach na szerokim kącie pod względem ostrości i zafarbu, ale niestety wczoraj w tych górach gdzie robiłem powyższy wodospad rostrzaskałem zarówno aparat jak i obiektyw. Jednak Haida pomimo tego że jest najtńsza wydaje się dawać najmniejszy zafarb.