Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Speedlite 430EX - dyfuzor? ladowarka? akumulatorki?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    akustyk - dlaczego odradzasz soft boxa?? Ja osobiscie bardzo go sobie chwale w zasadzie w mieszkaniu nim jeszcze nie fociłem ale w fotkach na zewnatrz sprawdza sie wysmienicie zrowno do portretu jak i macro.
    nie tyle odradzam, co nie korzystam nie sprawdza mi sie wybitnie lepiej niz Stofen, a wymaga duzo wiecej zachodu. wiec wyszlo mi na to, ze Stofen
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Spoko :smile: w piatek sam sie przekonam jak to jest bo własnie zamowiłem mydelniczke.

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    akustyk - dlaczego odradzasz softboxa?? Ja osobiscie bardzo go sobie chwale w zasadzie w mieszkaniu nim jeszcze nie fociłem ale w fotkach na zewnatrz sprawdza sie wysmienicie zrowno do portretu jak i macro.

D domu wlasnie planuje zakup mydelniczki Sto-fena choc mysle o tanszym odpowiedniku od foto-tip bo czym moze sie roznic kawałek plastiku??

Pozdrawiam
    ... chyba dzisiaj w poludnie przegladajac w wolnej chwili forum doszedlem do tego samego, swoje pudelko po danonku dalej bede uzywal w domu do doswietlenia fotografowanych przedmiotow a do prawdziwych portrecikow jak i macro (akwa i zuczki) big bounce'a.

Jesli macie jeszcze inne sugestie ...

dzieki i pozdrawiam
    z pozdrowieniami "69"

Coś już napisał

Domyślnie

Mam jeszcze jedno pytanie-laika odnośnie palnika, przy podniesieniu takowego w górę znikają wszelkie informacje o ogniskowej obiektywu (zoom) i odległości. Czy trzeba ustawić je ręcznie czy zostawić jak jest czyli na --, nic nie ruszając?
    I drugie pytanie z tej samej działki czy trzeba korygować wskazania ogniskowej do cropa czy nie?
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Po podniesieniu palnika zoom lampy ustawia sie w pozycji 50mm a "--" oznacza, ze nie reaguje na informacje z obiektywu.

Mozna go ustawic recznie szerzej. Zwlaszcza jesli sufit jest dosyc nisko ustawienie szerzej poprawia znacznie rozproszenie. Chyba najszybciej jest to zrobic wysowajac plytke rozpraszajaca.

Lampa 430EX sama sobie koryguje wskazania ogniskowej do cropa.

Natomiast jak jest przy recznym ustawieniu trzeba by juz sprawdzic

Przy czym walac w sufit to nie ma znaczenia zadna kompensacja do cropa a na wprost nie bardzo jest sens cos wymuszac. Zawsze mozesz sprawdzic.
    ...

Coś już napisał

Domyślnie

Wielkie dzięki za odpowiedź
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów