nie tyle odradzam, co nie korzystamZamieszczone przez towersivy
nie sprawdza mi sie wybitnie lepiej niz Stofen, a wymaga duzo wiecej zachodu. wiec wyszlo mi na to, ze Stofen
Spoko :smile: w piatek sam sie przekonam jak to jest bo własnie zamowiłem mydelniczke.
... chyba dzisiaj w poludnie przegladajac w wolnej chwili forum doszedlem do tego samego, swoje pudelko po danonku dalej bede uzywal w domu do doswietlenia fotografowanych przedmiotow a do prawdziwych portrecikow jak i macro (akwa i zuczki) big bounce'a.Zamieszczone przez towersivy
Jesli macie jeszcze inne sugestie ...
dzieki i pozdrawiam
z pozdrowieniami "69"
Mam jeszcze jedno pytanie-laika odnośnie palnika, przy podniesieniu takowego w górę znikają wszelkie informacje o ogniskowej obiektywu (zoom) i odległości. Czy trzeba ustawić je ręcznie czy zostawić jak jest czyli na --, nic nie ruszając?
I drugie pytanie z tej samej działki czy trzeba korygować wskazania ogniskowej do cropa czy nie?
PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229
Po podniesieniu palnika zoom lampy ustawia sie w pozycji 50mm a "--" oznacza, ze nie reaguje na informacje z obiektywu.
Mozna go ustawic recznie szerzej. Zwlaszcza jesli sufit jest dosyc nisko ustawienie szerzej poprawia znacznie rozproszenie. Chyba najszybciej jest to zrobic wysowajac plytke rozpraszajaca.
Lampa 430EX sama sobie koryguje wskazania ogniskowej do cropa.
Natomiast jak jest przy recznym ustawieniu trzeba by juz sprawdzic
Przy czym walac w sufit to nie ma znaczenia zadna kompensacja do cropa a na wprost nie bardzo jest sens cos wymuszac. Zawsze mozesz sprawdzic.
...
Wielkie dzięki za odpowiedź
![]()
PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229