Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Canon 5D mark III po dwóch latach umiera?

Domyślnie Canon 5D mark III po dwóch latach umiera?

Witajcie,
    mam pytanie, bo nie wiem czy to ja już świruję czy mój aparat...
    Canon 5D mk3 - niecałe 2lata, przebieg mimo wszystko niewielki, trochę wykręconych godzin.
    Od pewnego czasu mój AF trafia jak mu się chce, na weselu wyostrzenie tańczących ludzi graniczy z cudem, a często dzieje się tak, że punkt jest ostry, dociskam spust migawki i kupa... albo wg nie robi zdjęcia albo robi je nieostre....
    - zdjęcie grupowe - zero ostości! zero! jak jest to możliwe, żeby na zdjęciu było 15-150 osób i żadna nie była ostra mimo że potwierdzenie ostrości piknęło, pstryk i rozczarowanie
    - statyczne ujęcia w 80% ostre (nie, nie robię na 1/45s z telepiącą się ręką )
    Nawet zdjęcia studyjne potrafią być nieostre, zależy jaki Canon ma dzień....
    Kolejna sprawa... iso.... nie wiem co mu się pochrzaniło ale ostatnio przebija wszystko.... wyobraźcie sobie sytuację: (bez lampy) kościół, niezbyt ciemny, trochę żółtawy (o zgrozo, balans w tym aparacie też czasami graniczy z cudem) ustawienia mojego aparatu: 200mm, 1/125, f/2.8 i iso8000... a i tak zdjęcie nie jest zbyt jasne... porównam z (prosze mnie od razu nie zjeść) Nikonem D700 bo akurat byłyśmy na ślubie razem z koleżanką i ona przy tych samych ustawieniach czasu, przysłony i ogniskowej miała iso3200....
    Dodam, że nie pamiętam jak z iso, ale z ostrością radził sobie dobrze, nawet bardzo (przy zdjęciach sportowych np). Nigdy mi nie upadł, o nic nie walnął, zawsze używam dekielków, nie wykąpał się w deszczu, ani nic z takich rzeczy.
    Zawożę go w poniedziałek na Żytnią, ale boję się, że powiedzą mi że wszystko jest ok, a ja nie mogę pracować :/

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Canon 5D mark III po dwóch latach umiera?

Cytat Zamieszczone przez maljustyna Zobacz posta
    Zawożę go w poniedziałek na Żytnią, ale boję się, że powiedzą mi że wszystko jest ok, a ja nie mogę pracować :/
    Może tylko wyczyszczą czujniki AF i będzie dobrze.
    Spróbuj zrobić to samodzielnie, podnieść lustro i wydmuchaj czystą gruszeczką.

AF spoko, ale co z iso? :/ zaczynają mnie męczyć zaszumione zdjęcia w jasnych warunkach :/

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

AF spoko, ale co z iso? :/ zaczynają mnie męczyć zaszumione zdjęcia w jasnych warunkach :/
    to moze przestan uzywac autoiso?

a co do ostrosci
    przy ogniskowej 200 czas1/125 szanse na ostre zdjecie sa znikome
    moze poczytaj troche o podtsawach fotografii?
    robisz na automacie (zielony kwadracik) zdjecia?
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 26-01-2015 o 13:09
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Coś już napisał

Oddaj na Zytnią do justowania aparat i optyke. Po drugie przy 8000 iso nie uzyskasz idealnie ostrego zdjecia jak przy iso 100

Pełne uzależnienie

Czytac nie potraficie?
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 26-01-2015 o 14:05

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

na żytnią do diagnozy i będziesz wiedzieć
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Przedmuchalbym czujniki AF'u i wyczyscil lustra (glowne i pomocnicze).

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Kolejna sprawa... iso...(...) (bez lampy) kościół, niezbyt ciemny, trochę żółtawy (..) ustawienia mojego aparatu: 200mm, 1/125, f/2.8 i iso8000... a i tak zdjęcie nie jest zbyt jasne... porównam z (prosze mnie od razu nie zjeść) Nikonem D700 bo akurat byłyśmy na ślubie razem z koleżanką i ona przy tych samych ustawieniach czasu, przysłony i ogniskowej miała iso3200.... (..)
    Domniemam, że są to ustawienia w trybie M? I obydwoje ustawiliście te same parametry czasu, przesłony ogniskowej i zmienialiście iso do uzyskania tego samego naświetlenia zdjęcia? Bo Skok o 1,5EV jest normalny jak się jedzie na auto , zwłaszcza, że czasem wystarczy ustawić się o 1m w lewo/prawo i już mieć zupełnie inne parametry by tak samo naświetlić klatkę."zdjęcie nie jest zbyt jasne" - może być taka sytuacja w kościele, że i nie wystarczy iso 16 000. Musielibyśmy widzieć obydwa zdjęcia+mieć pewność, że były z tego samego miejsca i tej samej pory. Bo wystarczy, że chmura zasłoni słońce i pach ciemność widzę :P
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Toż to nie pierwsza osoba się żali na 5DIII
    Osobiście nigdy z żadnych automatów nie korzystam, ani ustawień przesłony, etc, ani tym bardziej iso. Automat jest przygłupawy i kłamie.
    Przy ogniskowej 200mm czas 1/125 bez flesza w kościele, iso8000... hmmm, nie spodziewałbym się, że fotka 'powali', zresztą same parametry... ahh - sam nie wiem :-)

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów