Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Canon 5D mark III po dwóch latach umiera?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Canon 5D mark III po dwóch latach umiera?

właściwie fajnie by było wprowadzić zasadę ze w temacie narzekania na sprzęt, jest obowiązkowe wklejenie tych wadliwych zdjec
    w końcu to nie forum wróżbity Macieja tylko forum fotograficzne
    bo pannie się wydaje ze ma wadliwy sprzęt a mnie się wydaje ze ona nie umie go użyć
    i bez sensu się robi taka dyskusja
    nie ma zdjęcia temat do kosza
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez maljustyna Zobacz posta
    "Kolejna sprawa... iso...."
    Dobrze wiem, że nie są to obiektywy idealne, ale nie każdego stać od razu żeby wyposażyć się za 50 czy 60 tysięcy.
    Poza tym nie lubię zdjęć z błyskiem, owszem zakładam albo lampę zewnętrzną, albo stawiam gdzieś na kontrę ale robię to już tylko wtedy kiedy uważam to za konieczne.

A skoro uważasz że na 200mm i 1/125s nie można zrobić dobrego, ostrego zdjęcia to zaczęłabym się zastanawiać czy z Twoją wiedzą jest wszystko ok.

Nie będę wrzucać nietrafionych fot, bo mam wrażenie że pozjadałeś wszystkie rozumy na tym forum a szkoda mi nerwów na Twoje bezsensowne komentarze.
    Nie ważne w jakim kontekście piszesz, iso, nie iso. 200mm/125s te ustawienia dyskwalifikują Cię i koniec. Ja nie widziałem dobrego zdjęcia zrobionego przy tych ustawieniach a na pewno Ty takiego z ręki nie zrobiłaś, może pokarz mi takie jeśli się mylę. Piszesz o jakichś kontrach, do zastanego? gdzie w kościele, w studiu, w domu. Podstaw się naucz. Pokory trochę, pokory.
    A

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    200mm/125s te ustawienia dyskwalifikują Cię i koniec. Ja nie widziałem dobrego zdjęcia zrobionego przy tych ustawieniach a na pewno Ty takiego z ręki nie zrobiłaś.
    Dyskwalifikuje to Ciebie pisanie takich głupot. Zieje z tego pisania teoretyzowanie i nic ponadto. Zależy kto i co fotografuje. Bo teoryjka o czasie i ogniskowej to jest taki skrót dający podstawy myślenia. Robiąc szybko, z doskoku, byle jak to za mało będzie i 1/500s a gdy robimy to świadomie, potrafimy pracować aparatem tak jak strzelec karabinem i mamy stabilne oparcie/podparcie zrobimy to samo foto bez problemu z 1/100s. Byle tylko obiekt się nie ruszał.
    FOTOINKWIZYTOR

Bywalec

Taa, a najlepiej podeprzeć na statywie. Może się jednak zainteresowana wypowie i coś pokarze. z tego co pisze to śluby fotografuje.
    Ostatnio edytowane przez eska ; 28-01-2015 o 20:04
    A

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    Taa, a najlepiej podeprzeć na statywie. Może się jednak zainteresowana wypowie i coś pokarze. z tego co pisze to śluby fotografuje.
    A Ty dalej uparcie, że kogos coś pokarze?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Toż to nie pierwsza osoba się żali na 5DIII
    Osobiście nigdy z żadnych automatów nie korzystam, ani ustawień przesłony, etc, ani tym bardziej iso. Automat jest przygłupawy i kłamie.
    Przy ogniskowej 200mm czas 1/125 bez flesza w kościele, iso8000... hmmm, nie spodziewałbym się, że fotka 'powali', zresztą same parametry... ahh - sam nie wiem :-)
    A ja bardzo często używam Av z AutoIso, gdzie wybieram min. 100 a max 6400 lub 12800.
    I nie muszę się (prawie) martwić poruszonymi zdjęciami, AutoIso pilnuje aby czas nie zszedł za nisko przy danej ogniskowej.
    Szkoda tylko, że ta funkcja "nie widzi" IS

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków NH

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    właściwie fajnie by było wprowadzić zasadę ze w temacie narzekania na sprzęt, jest obowiązkowe wklejenie tych wadliwych zdjec
    w końcu to nie forum wróżbity Macieja tylko forum fotograficzne
    bo pannie się wydaje ze ma wadliwy sprzęt a mnie się wydaje ze ona nie umie go użyć
    i bez sensu się robi taka dyskusja
    nie ma zdjęcia temat do kosza
    Zdjęcia powinny być podstawą przy tego rodzaju postów. Masz rację że to jak wróżenie z fusów.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Może i tak choć czasem jak ktoś dobrze coś opisze...
    Co do tego nieszczęsnego czasu i ogniskowej to mnie się udawało przy 200mm i 1/125 zrobić ostre zdjęcia ale to było bardziej na zasadzie że uda się dobrze, nie to trudno.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Już mi się nie chce wszystkich cytować...

1. Ja wiem, że ciężko zrobić przy takich ustawieniach dobre zdjęcie, ale naprawdę się da, bez podparcia, bez statywu.
    2. Ogniskowa 200mm w kościele... hmmm... gdzie? chociażby młodzi stoją przy wejściu a Ty już przy ołtarzu, albo robisz coś z ukrycia. Kocham 200mm za głębię jaką posiada i jak mnie kiedyś będzie stać to kupię sobie 200mm f/2. I da się zrobić zdjęcia w wielu miejscach..
    3. Kontra była użyta w kontekście sali i tańczących ludzi. W kościele chyba nigdy nie zdarzyło mi się błyskać lampą. Po prostu tego nie lubię. Chyba, że już jest naprawdę ciemnica straszna.
    4. Nie narzekałam na aparat na początku, tak samo jak nigdy nie narzekałam na 5D mk II, więc wypraszam sobie komentarze typu, że "sprzęt do d... a operator boski". Nie jestem w porównaniu do niektórych idealna, ciągle się uczę, ale tak się składa, że wiedzę posiadam...
    5. Myślałam, że ludzie na forach są od tego, żeby napisać coś mądrego, a nie od razu naskakiwać. Napisałam również na innym forum, gdzie przynajmniej wiem że są tam ludzie poważnie zajmujący się fotografią i nie było gadania bez sensu, tylko pomysły i sugestie co faktycznie mogło się stać. Żadnego "o na pewno nie umiesz robić zdjęć" albo "o ogniskowa 200mm i 1/125 pfff"....
    6. Zauważyłam, że coś dzieje się ze sprzętem dlatego pojechałam na czyjeś zlecenie, nie swoje, żeby wypróbować go w każdy możliwy sposób i sprawdzić podobne ustawienia w tych samych warunkach. Wiadomo, że porównanie Canon/Nikon nigdy nie będzie idealne, ale zawsze warto sprawdzić.
    7. Śluby robię dorywczo...

Nie wiem, na czym wam wrzucić te cholerne zdjęcia bo z reguły nie biegam po forach itp, więc nie doczepiać się serweru...
    MJ_L0435.jpg - Przeklej.org
    MJ_L0492.jpg - Przeklej.org
    MJ_L0595.jpg - Przeklej.org

Dwa przykłady na 200mm i jeden na 70mm z czasem 1/90.
    Ps. oczywiście, nie są to "żylety" pod względem ostrości, ale myślę, że przy takiej czułości i bez lampy to chyba normalne... i chcę tutaj wreszcie dodać, że odkąd robię zdjęcia, a zarobkowo będzie to już jakieś 5 lat, nigdy w życiu nie robiłam zdjęć w kościele na takich czułościach. Max, ale to max bylo iso 4000 bez lampy. Z miesiąc temu coś mu się powaliło i dlatego zaczęłam się zastanawiać, że coś jest nie tak.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Nie mam 5DIII więc się nie znam, ale dla mnie od początku jasne bylło, że problem jest typu "znam swój aparat i do tej pory zachowywał się inaczej" a nie "przesiadłam się z kompaktu i aparat nie robi takich fajnych zdjęć jak tamten" ;-)

Patrząc na te zdjęcia to faktycznie aparat pojechał z ISO w kosmos, bo i 3200 powinno wystarczyć. Jeżeli rozjeżdża sie i AF i ISO to pewnie raczej serwis.
    Sama co najwyżej możesz spróbować:

1. Przedmuchać wszystko, co się da
    2. Zresetować aparat wyciągając mu baterię podtrzymania pamięci (o ile w 5DmkIII to jest też takie proste) i dać mu trochę czasu, np. 30 min.

Jeżeli to nie pomoże, to tylko zostaje serwis. Ale ja posypuję truskawki cukrem bo ja to gupi jestem.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów