Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: error kod e25 w a200

Bromba
    Guest

Domyślnie error kod e25 w a200

witam
    podczas wączania Canona a200 aparat brzęczy i pokazuje sie e25
    co to moze być i dlaczego tak drogo
    pozdrawiam

Domyślnie

Witam

W aparacie mojej siostry wystąpił identyczny problem. Aparat zachowywał sie jak by mu sie zacioł obiektyw.
    Sprzecik swoje już przeżył i był po gwarancji wiec postanowiłem naprawić go sam.
    Rozkręciłem złoma na czynniki pierwsze(łącznie z obiektywem - uwaga na spężynke, żeby nie urwać) skręciłem z powrotem i o dziwo działa jak nowy.
    Nie jestem elektronikiem i nie znam sie na aparatach ale ten sprzęt przypominał budowe zegarka elektronicznego wiec zero problemów - no może poza jednym, trzeba uważać na kondensator od lampy gdyż siedzi w nim spory ładunek i potrafi "kopnąć" i to porządnie. Ale można go rozładować np. ja to zrobiłem spinaczem biurowym :wink:
    przypuszczam, że wystarczyło dokręcić tylko śrubke mocującą ten silniczek od strojenia ostrosci gdyż jak chciałem ją odkręcić to już była luźna ale całkowita rozbiórka nie zaszkodziła

tak to cudo wygląda w środku

Pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bzz
    Witam

Nie jestem elektronikiem i nie znam sie na aparatach ale ten sprzęt przypominał budowe zegarka elektronicznego wiec zero problemów

Pozdrawiam!

A może ty jesteś zegarmistrzem?

[ Dodano: 22-09-2004 ]

Domyślnie

Nie jestem zegarmistrzem.... ale wiem, co w takich cudach siedzi te sprężynki wszystkie... -doświadczenia z dzieciństwa.

Za to wydaje mi się, że skutecznie potrafię uderzać młotkiem ...ale w przypadku modelu A200 obyło się bez tej metody, nie stwarzał problemów od razu zadziałał

pozdrawiam

Bromba
    Guest

Domyślnie

witam no próbowałem ale po mozolnym złożżeniu aparatu robi nieostre foty czy może to być przez rozciągnięcie tej sprężynki bo sie zdezelowała troche

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

wina moze lezec w nieprawidlowej odległosci obiektywu od matrycy
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Domyślnie

Jeżeli ta sprężynka się za bardzo rozciągnęła to aparat może mieć problemy z ostrzeniem, bo ona trzyma ten mechanizm w "napięciu". Jedynym wyjściem jest zdobycie podobnej albo porostu skrócenie tej rozciągniętej np. nożyczkami :wink: ...pisałem uwaga na sprężynkę nie bez powodu, bo sam mało jej nie wykończyłem :wink: po złożeniu do kupy nie przekręcając tam tych kółek ze sprawną sprężynką wszystko powinno grać.

Uprawnienia umieszczania postów