Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: wielokrotna ekspozycja, tryb zdjęć nocnych

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: wielokrotna ekspozycja, tryb zdjęć nocnych

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    my nic ze statywami.
    JP twierdzi, ze ma zawsze statyw ze soba.
    czytasz nieuwaznie.

a pytal o obnizanie szumu przez niedoswietlenie i zloznie , potem doszla dalsza interpretacj , ze chodzi o nieporuszenie.
    jesli pomiedzy pierwszym a ostatnim zdjeciem uplywa np sekunda to nie ma cudow zeby nie bylo przesuniecia kadrow z reki. ( bedzie nawet wieksze niz wielkosc poruszenia przy ciaglam czasie , gdyz ten bedzi krotszy)
    i nie da sie zlozyc idealnie , dlatego ze nie jest to poruszenie wokol punktu nodalnego - tzn wystepuje paralaxa.
    uzysk - w sumie tylko dla tych , ktorzy robia ( male) jpegi z puszki.
    Cały czas Cię namawiam byś wykazał dobitnie, tak jak to robisz tutaj, tym z Działu Rozwoju Canona jaki chłam zaimplementowali w swoich aparatach.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    właśnie tak, doszli do tego, że focenie z ręki i składanie fotek się nie opłaca, bo utrata jakości i szum jest dużo większy niż przy focie ze statywu i jednej klatce to tak mocno w skrócie.
    Zgoda, zawsze lepiej ze statywu, ale czasem trzeba bez.
    I metoda jest po to by dostawać nieporuszone zdjęcia gdy w nocy z ręki.
    W niektórych puszkach zaimplementowana wprost.

To chyba jedyny ratunek dla przeciętnego użytkownika który chce wprost z body/karty wrzucić zdjęcie na ekran/do netu.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Również nie mogę zrozumieć, po co to AutoISO, jakoś nie mogę się do tego przekonać.
    To samo się prosi o nadmiar szumu w nocnych fotach.
    Jak jest dobry statyw, a takie Pan Jan ma za plecami , to wykorzystać tą możliwość, a nie dawać "puszce wymyślać".

Nie wiem jak jest w 5D3, ale czy nie ma tam opcji "auto", ale nie więcej niż np. 6400.
    Większą część swoich zdjęć wykonuję z AutoIso w 5D3, jestem zadowolony jakkolwiek mogłoby mieć większe możliwości.
    Ma być jakiś duży upgrade softu, może ..

Normalnie pracuję w trybie Av, w AutoIso ustawiam na max. 6400 lub 12800 a min. na 100

Gdy jasno to czas dobiera się automatycznie by ekspozycja była prawidłowa, i jest ISO 100
    Gdy zaczyna być ciemno, czas odpowiednio się wydłuża aż do krytycznego ze względu na poruszenia przy danej ogniskowej cały czas przy ISO 100

Jeśli dla prawidłowej ekspozycji czas musiałby być jeszcze bardziej wydłużony to zamiast wydłużania czasu następuje wzrost ISO.
    Jest to (prawie) gwarantem uzyskiwania nieporuszonych zdjęć.

Dopiero po przekroczeniu ustawionego max ISO następuje skracanie czasu poniżej bezpiecznego dla danej ogniskowej ze względu na poruszenia.
    Dla mnie bardzo wygodne.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 26-01-2015 o 21:27
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów