Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: wplyw extendera ( 70-200) L is

Domyślnie Odp: wplyw extendera ( 70-200) L is

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    tak , bez problemu.zawsze jest dobrze jesli warunki na to pozwlaja przymknac przyslone chocby o pol stopnia.

tutaj znalazlem test o ktory mi chodzilo:

Traumflieger: Telekonverter-Test

najtanszy wypada najlepiej , ale trzeba zwrocic uwage na wspolprace z konkretnymi obiektywami. sa raportowane z niektorymi problemy.
    Dobry test. Ciekawe, czy z f/2,8 byłby to samo. Dałbym się pokroić, że najlepszy powinien być Canon TC x1,4III. Ale jest dopiero na 2 miejscu.
    Widzę, że jest również ranking obiektywów z Canonem 5D2. Canon 85/1,8 USM (poz. 12) wypada bardzo dobrze. Np lepiej niż Canon 24-70/2,8 L II USM. A Canon 70-200/2,8 L USM jest dopiero na 48 pozycji.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

Ciag dalszy.
    Odcinek 2 /1980 ;-)

C 70-200 /4.0 L IS + TC 2 - Kenco MC7 DX

Przy zalozeniu TC 2 na obiektyw nalezy sprawdzic kalibracje AF.

Wykres pokazuje krzywe kalibracji dla 70-200 bez TC dla roznych ogniskowych.
    Rozbieznosci sa male . Maximum krzywej przerywanej w kolorze zielonym wskazuje na optymalna kalibracje dla wszystkich ogniskowych . w tym przypadku +3.
    Charakterystyka tego obiektywu jest dobra. Wartosci odchylenia standardowego sa niewielkie rzedu 5 %. Oznacza to duza powtarzalnosc ostrzenia po prawidlowym skalibrowaniu.

I taki sam pomiar dla ogniskowej 200 mm po zalozeniu TC2.
    Maximum rozdzielczosci zostalo przesuniete do zakresu kalibracji +7 do +20.
    Bardzo duze wartosci odchylenia std. wskazuja na niewysoka precyzje ostrzenia , mowiac inaczej taki wynik obarczony jest duzmy bledem przypadkowym.

I pomiar rozdzielczosci obiektywu na 200 mm po zalozeniu TC 2

Kolor zolty dotyczy obiektywu bez TC
    Kolor c. niebieski obiektyw + TC poprawka kalibracyjna +15
    Kolor cyan – obiektyw +TC poprawka kalibracyjna +3 ( jak dla obiektywu bez tc)

Wnioski sa oczywiste.

1. Po zalozeniu TC 2 nalezy sprawdzic kalibracje AF i dokonac koniecznych poprawek.
    2. osiagana rzeczywista rozdzielczosc ukladu z tc2 spada srednio w calym zakresie ogniskowych stosujac AF w detekcji fazy do poziomu ok 54% tej bez TC. O ile nie zastosowac dodatkowej poprawki dla TC2 rozdzielczosc spadla srednio do poziomu ok 48% . precyzja AF spadla w sposob istotny . Dla dodatkowej poprawki AF wynosi 90% srednio w calym zakresie przyslon , bez dodakowej poprawki tylko 72 % ( dla przyslony 4 ok 59% )

Aby mozna zdjecia wykonane za pomoca TC2 odebrac subiektywnie jako ostre, nalezy zwiekszyc krazek rozproszenia ok dwukrotnie . Uzyskuje sie to przez ok dwukrotna redukcje wielkosci obrazu ( dwukrotne zmniejszenie liczby pixeli liczac po dlugosci boku obrazu )

Czy TC 2 daje rzeczywiscie uzysk?
    Wzost skali odwzorowania jest dwukrotny , spadek rozdzielczosci pracujac w AF jest ok dwukrotny tak wiec uzysk jest watpliwy. Aby zaobserwowac uzysk nalezy zadbac o doskonale ostrzenie ( np w detekcji kontrastu) . w tym wypadku rachunkowo udaje sie uzyskac ok 60-70% rozdzielczosci obiektywu co daje uwzgledniajac dwukrotny wzrost skali odwzorowania uzysk o ok 20-30 % liniowo, kosztem polowy wielkosci kadru.

Ogolnie mowiac – aby rzeczywiscie zaobserwowac wzrost rozdzielczosci odwzorowania nalezy szczegolnie zadbac o jakosc ostrzenia , w przeciwnym wypadku wynik bedzie w praktyce przypadkowy , raz zysk , raz strata . Slowem o sensie stosowania TC2 decyduje jakosc ostrzenia. dla TC1,4 precyzja jest na tyle dobra iz uzysk jest niewatpliwy.

Koniec czesci drugiej.

ciag dalszy moze , ale nie musi nastapic.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Dzięki za wyłożenie tematu.

Jeżeli wykresy nie są przekonujące, to praktycznie to samo za pomocą obrazków:

Teleconverters (Multipliers) - how well do they work?

Canon EF70-200/2.8L IS USM with Canon Extender EF 2x II and EF 1.4x II - photo.net

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Koniec czesci drugiej.
    ciag dalszy moze , ale nie musi nastapic.
    Czytałem niemiecki test dwóch TC, ale zainteresowała mnie możliwość połączenia dwóch TC 1,4x Canona i Kenko 1,4x.
    Ciekaw jestem spadku rozdzielczości, w kontekście używania z 300/4L.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Czytałem niemiecki test dwóch TC, ale zainteresowała mnie możliwość połączenia dwóch TC 1,4x Canona i Kenko 1,4x.
    Optycznie, to 2x wyjdzie lepiej i całkiem nieźle. Natomiast kombinacja 2 x 1.4 TC może okazać się ciekawsza z punktu widzenia AF. Będę mieć kiedyś za dużo czasu, to się pobawię ...

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Gdzieś, w galeriach chyba, jest wątek na największe zbliżenie. Koledzy fotografowali Księżyc, samoloty, nawet stację kosmiczną i robili całe choinki z ekstenderów.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta

nie mam 300/4 wiec nie moge powiedziec z cala pewnoscia.
    oczekiwalbym , ze 1 TC2 da lepszy optycznie wynik niz 2 * TC1.4

ze stalkami w ogole jest lepiej.

moze jeszcze zamieszcze rysuneczki.

obiektyw mam w servisie , a wiec wiecej czasu na pisanko.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

obiektyw mam w servisie , a wiec wiecej czasu na pisanko.
    Zaczekam - spokojnie i tak nie mam czego teraz fotografować taką rurą.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów