Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: wplyw extendera ( 70-200) L is

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: wplyw extendera ( 70-200) L is

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Spoko, mam czas.
    Chętnie zobaczę wiarygodne testy Canona 70-200/2,8 z TC Canon x1,4 III. Bo przymierzam się do jego zakupu .

Jeżeli chodzi o Kenko, to nie mam dobrych doświadczeń z PRO x2. Sprzedałem, bo dewastował obrazek z Canona 70-200/2,8. Może dlatego, że był podpięty do Canona 650D, no i to światło f/5,6. W sumie to na nim nie straciłem, bo tanio przyszło i tanio poszło. Ale osobiście x2,0 nie polecam.
    Kenko x1,4 PRO uzywa kolega z Sigmą 70-200/2,8 i nie narzeka.
    nie mam aktualnie 70-200/2.8 gdyz nie potrzebuje ale mialem . co do zaleznosci ogolnych bedzie tak samo. moze nieznacznie tylko inne liczby.

nie mam zastrzezen do Kenco.

co daje TC w ogole ?

trzeba wziasc pod uwage rozdzielczosc odwzorowania , czyli czestosc z jaka jest skanowany obiekt.

wskutek przedluzenia ogniskowej o 1.4 czestosc skanowania wzrosni liniowo o ok 40 %
    TC spowoduje zaburzenie rozdzielczosci ukladu o ok 20% - w sumie obiekt zostanie zeskanowany z czestoscia liniowa o ok 20% wieksza

w rozdzielczosci bezwzglednej oznacza to wzrost o 1.2^2 = 1,44 l

na tej samej matrycy obiekt bezie sie skladal z 1,44 razy wiekszej liczby rozroznialnych punktow. ( przy zachowaniu tej samej odleglosci - za to bedzie mniejszy kadr )

jesli zwiekszymy odleglosc o 1,4 to obiekt bedzie odwzorowany w tej samej wielkosci ( nie zostanie obciety ) , bedzie mial o ok 1,44 wiecej punktow niz bysmy to uzyskali bez TC z tej samej odleglosci. w kazdym razie uzysk jest.

Uprawnienia umieszczania postów