Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Szukam Rady

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marnow
    optymalnie 2x 1d MK II

200 2.8
    300 2.8
    400 2.8

Oczywiscie koszty...ale wybor jest jasny albo robimy co na przyzwoitym poziomie albo zostawiamy to komus innemu...
    tak tak, bierz 2x 1DMK II i te szkla
    marnow: zejdz na ziemie, a jeszcze lepiej na polska ziemie bo nie wiesz o czym piszesz
    Canon 30D

Coś już napisał
    Miasto
    Michigan, USA

Domyślnie

Wiem o czym pisze....wybierz sie na pierwszy lepszy mecz I, II ligi i zobacz czym sie robi zdjecia na polskiej ziemi.

--
    Marnow

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zgadza się marnow, robi się takim sprzętem o jakim piszesz, tylko że mają go reporterzy DUŻYCH (wysokonakładowych) gazet a tych w naszym pięknym kraju nie jest tak dużo

Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marnow
    Wiem o czym pisze....wybierz sie na pierwszy lepszy mecz I, II ligi i zobacz czym sie robi zdjecia na polskiej ziemi.
    z racji wykonywanej pracy bywam i jest tak jak pisalem, rowniez tak jak pisze ukasz, chyba nie doczytales ze mowa jest o gazecie lokalnej

ciekaw jestem tez, czy w tych "lepszych" gazetach sprzet np taki jak podany powyzej jest wlasnoscia fotografow i przez nich zakupywany ?
    Ostatnio edytowane przez TommyTheCat ; 04-04-2006 o 21:57
    Canon 30D

Coś już napisał
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

TommyTheCat-wreszcie wyważony głos. Autor postu chce focic dla lokalnej gazetki. W moim mieście są 2 gazety, a ja jestem kibicem i chodze na mecze, i patrzę, co mają ze sobą. Jeden ma D50, drugi G6. Tym gazetom chodzi o obojetnie jakie ujęcie z meczu, żeby tylko zilustrowac pisany artykuł o lokalnej takze druzynie.
    Ale jest też problem, człowiek pisze, ze bedzie chodził na mecze rozgrywane przy oswietleniu sztucznym. Czyli I lub II liga. Jezeli tak, to tutaj masz problem.
    Ale jest też drugie ale. W moim miescie jest 1 ligowa druzyna koszykówki. Nie robię zdjęć sportowych w ogole, ale jeden raz z ciekawosci sobie popstrykałem. Mam 350D i Sigmę 70-300 DG APO Macro (AF wiadomo, i wolny, i traktor). I przy ISO 1600 foty wyszły super. W sam raz dla lokalnej gazety .

Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

mialem kompakta, wiem jak dokucza shutter lag i jak to ma sie do focenia sportu
    ale jest dokladnie jak piszesz, tam wlasnie chodzi o jakies foto ktore wrzuca obok sprawozdania z meczu, ze taki a taki sie odbyl, i tyle

ps u mnie w miescie tez jest I ligowa druzyna siatkarska (kobiet) i ostatnio widzialem w akcji minolte A200 i Z3
    Canon 30D

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat
    ciekaw jestem tez, czy w tych "lepszych" gazetach sprzet np taki jak podany powyzej jest wlasnoscia fotografow i przez nich zakupywany ?
    Część na pewno jest właśnością fotografów (zdażyło mi się kupić obiektyw od reportera jednej dużej gazetki. Ale skądinąd wiem że redakcje maja też na wyposażeniu sprzęt, zwłaszcza te długie lufy, po kilkanaście-kilkadziesiat tys. pln za sztukę

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat
    Niestety tak. Pojęcie takie jak "sprzęt słuzbowy" przestaje isnieć. Chyba że jest się Kubą Atysem, to wtedy nie ma z tym problemu... Ale to są wyjątki

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

No dobrze ale tak na 100% to ciężko wybrać Ci będzie z propozycji i podpowiedzi.
    Moje zdanie:

- lustro- 350 tka, 20 tka z lepszym focusem do sportu wystarczy.
    - co do obiektywu to raczej poczytaj sobie posty na CB, miałem 70-300 i mydli to strasznie z cyfrą - polecam Ci Sigmę APO DG 70-300 - dobra cena najlepsza w przedziale jakość, fokus wolniejszy w gorszych warunkach od 70-300 canona, ale daje radę. To mam i polecam.

Potem powinieneś (gazeta powinna) zainwestować w jakąś jasną stałkę z poważną ogniskową i tyle.

Co do kompaktów i semilustrzanek, niczego tam niestety "normalnego" nie da się dołożyć a do sportu szczególnie.

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa / sosnowiec / gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    No tak - lokalna gazeta. To inny temat...

Ale faktycznie skoro lokalne medium ma niewielki budżet i niewielkie wymagania to zupełnie inny temat się robi. Nie fotografia sportowa, ale relacja/reportaż fotograficzny z lokalnych imprez. EDIT: () W takim wypadku Canon 350D (~2700 zł) + Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM (2400 zł) i masz wypas na zapas
    tak sie składa, że pracuję w powiatowym oddziale "lokalnej gazety" nasz fotoreporter ma służbowego 20d, wielką białą lufę, 580ex i sprzetu jeszcze troszke (ledwie mu sie w tego lowepro wielkiego miesci). wiec moze nie ma co uogolniac

pozdrawiam
    a.

p.s. hey Tommy(TheCat). my name is Mud!
    cood [czyt. kud]
    http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
    przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
    moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów