Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Szukam Rady

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawlo83
    a nie wydaje Ci sie ze tym aparacikiem przy sztucznym oswietleniu - zdjecie nie wyjdzie - przyszedlem na to forum bo myslalem ze ktos mi udzieli "nrmalnej" porady - a tu drwia, (wlasciwie tylko jeden drwi), przemadzaja sie - ludzie - czy Wy oszaleliscie - nie mozna juz dzisiaj liczyc na zyczliwa pomoc ?
    No niestety nie można na tak zadane pytanie udzielić "normalnej" odpowiedzi. Gwozdzt niestety miał dużo racji. Pożycz od kogoś ten aparat na który Cię stać, zrób nim kilka (set?, naście?) zdjęć, wtedy pojawią się pytania -> czemu coś mi nie wyszło a coś tak i jeśli zaczniesz się nad tym zastanawiać - > to witaj na forum. Uwież mi duuuuuuuużo trzeba poczytać i porobić, by 1. poznać sprzęt 2. wiedzieć czego Ci potrzeba by robić lepiej i ile to kosztuje.

Bardziej sprecyzowane pytania to już 50% sukcesu a na 99% z nich tu znajdziesz odpowiedź.

Do boju więc nie łam się! Powodzenia!
    Ostatnio edytowane przez b'Art ; 04-04-2006 o 14:34

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Chcesz porady to proponuję tylko zachodnie fora. Tam ludzie nie skaczą do gardeł tylko spokojnie Ci powiedzą wszystko włącznie z techniką foto ;-) A tu sam widzisz...taki urok pl-realiów.
    Jest w tym trochę racji...

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

wypowiem sie chyba troche niepopularnie co do podawanego minimum sprzetowego do reporterki i sportu,
    mieszkam w 80 tysiecznym miescie i pracuje w tv lokalnej, jest w mym miescie pare gazet ktorych przedstawicieli spotykam na wszelkiego rodzaju konferencjach, spotkaniach, meczach itp wydarzeniach

otoz wsrod nacodzien pracujacych ludzi w gazetach NIE MA ani jednej lustrzanki cyfrowej, sa fuji, sony i inne kompakty, rowniez tym sprzetem robia zdjecia na meczach do tychze gazet
    ja wiem ze kazdy mysli o fotografii SPORTOWEJ i REPORTERSKIEJ i do takiej pracy podajecie typy sprzetu, ale skoro ktos pyta o zdjecia do gazet lokalnych to jak znam zycie nie bedzie to sports illustrated ani inne fotki duzego formatu na dobrym papierze,

zazwyczaj sport w takim wydaniu to pare ostatnich stron, czesto bez koloru, z fotkami tak malymi zeby tylko byly bo przeciez musi sie zmiescic tekst i tabele wynikow
    rowniez pieniadze placone za takowe fotki beda amortyzowaly wymieniony przez was sprzet do konca zycia

edit: sorki probowalem poprawic pare bledow
    Ostatnio edytowane przez TommyTheCat ; 04-04-2006 o 17:04
    Canon 30D

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat
    (...) otoz wsrod nacodzien pracujacych ludzi w gazetach NIE MA ani jednej lustrzanki cyfrowej, sa fuji, sony i inne kompakty, rowniez tym sprzetem robia zdjecia na meczach do tychze gazet ja wiem ze kazdy mysli o fotografii SPORTOWEJ i REPORTERSKIEJ, ale skoro ktos pyta o zdjecia do gazet lokalnych to jak znam zycie nie bedzie to sports illustrated ani inne duze fotki na dobrym papierze rowniez pieniadze placone za takowe fotki beda amortyzowaly wymieniony przez was sprzet do konca zycia
    No tak - lokalna gazeta. To inny temat...

Ja też zareagowałem na początku jak Gwozdzt. Polska amatorszczyzną stoi! I ta amatorszczyzna zaczyna się w mentalności ludzi, takim podejściu do tematu jak tu się zarysował.

Ale faktycznie skoro lokalne medium ma niewielki budżet i niewielkie wymagania to zupełnie inny temat się robi. Nie fotografia sportowa, ale relacja/reportaż fotograficzny z lokalnych imprez. EDIT: () W takim wypadku Canon 350D (~2700 zł) + Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM (2400 zł) i masz wypas na zapas
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 04-04-2006 o 17:14

Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

nie wiem jak to wyglada u pytajacego, ale u mnie jak bedzie mial np 350D kita i sigme 70-300 to bedzie najlepiej wyposazony
    Canon 30D

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Absolutnie nie! Chłopie, nie rób tego błędu i nie kupuj Canona S2 IS. Jest tak koszmarnie wolny, że nawet w domowych warunkach jestem w stanie zjeść wiadro grochówki zanim on złapie ostrość. A nie chcę już myśleć o nerwicy jaka Cię czeka na boisku, gdzie oświetlenie będzie jeszcze bardziej skąpe.
    Wiem co mówię, używam tego aparatu i szybkość z jaką działa w nim AF przyprawia mnie niejednokrotnie o ciężką nerwicę. Nie mówiąc już o tym, że podbicie ISO do jego maksymalnych 400 daje taką kaszę, że lepiej od razu własną pięścią się zabić zanim zabije Cię szef gazety.
    I niech mnie ktoś sprostuje jeśli się mylę, ale ja bym go nie polecił do robienia zdjęć, gdzie ważna jest szybkość działania sprzętu.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zgoda. Do zdjęć akcji kompakt odpada (się pogubiłem w tak definiowanych potrzebach). Ja bym kompaktem nie robił nawet zdjęć gruszce na talerzu, ale są tacy, którzy lubią kumpakty. I co im zrobisz

Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

pytajacy powinien wiedziec jak ta gazeta wyglada, wiedziec jakie beda potrzeby i jak beda mialy wygladac te zdjecia,
    wtedy mozna myslec nad tym co kupic aby bylo dobrze
    Canon 30D

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Oj Panowie, Panowie tak czytam i...
    mysle ze nalepszym rozwiazaniem bedzie jakis G6, Pro 1 albo inny Lumix i juz , po co kazdemu na sile pchac w lapy lustro?
    Tu ma sie liczyc niska cena, duzy zakres zooma ,stabilizacja, znosne ISO ~800, przecitna jakosc fotek (toz to bedzie pewnie max 9x13 cm w 72 dpi) i juz.
    Ja proponuje sie na jakis hybrydach / lepszych kompakatach skupic i cos z naszej Canonowskiej stajni doradzic.
    Kolega chce na to nawet 5000 zl przeznacyzc a nie zaczynac od 5tys. a potem dokladac i dokladac.
    W koncu lokalna gazeta chlopu nie odda za profi sprzet i zdjecia jak zyleta bo sama ma nieduzy budzet. pozatym w takich mediach czesto pracuja wolontariusze i uczniowie, studenci, amatrzy... lub za mala kase ale duza satysfakcje.
    podpis...

Coś już napisał
    Miasto
    Michigan, USA

Domyślnie

Zapomnijcie o kompaktach w sporcie, mam S1 IS potwierdzam to co juz zostalo napisane...ciezko nim ustrzelic wolno poruszajace sie obiekty a co dopiero pilkarza....no chyba ze pozuje w dobrym swietle

Niezbede min to 5fps+dobrze radzacy sobie AF+jasne szklo.

czyli

20D
    70-200 2.8
    200 2.8

optymalnie 2x 1d MK II

200 2.8
    300 2.8
    400 2.8

Oczywiscie koszty...ale wybor jest jasny albo robimy co na przyzwoitym poziomie albo zostawiamy to komus innemu...

--
    marnow

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów