aparacik 350 kosztuje okolo 300o zl - do tego obiektyw i nie zmieszcze sie 5 tys?
aparacik 350 kosztuje okolo 300o zl - do tego obiektyw i nie zmieszcze sie 5 tys?
O faktycznieZamieszczone przez Zielony
Z tych które wymieniłem na żaden
No, może 70-200/2.8 ale bez IS'a
![]()
no to ciekawie się ta Twoja praca zapowiada...;-)
chyba że wujek jest naczelnym..
Heniek
wypowiem sie chyba troche niepopularnie co do podawanego minimum sprzetowego do reporterki i sportu,
mieszkam w 80 tysiecznym miescie i pracuje w tv lokalnej, jest w mym miescie pare gazet ktorych przedstawicieli spotykam na wszelkiego rodzaju konferencjach, spotkaniach, meczach itp wydarzeniach
otoz wsrod nacodzien pracujacych ludzi w gazetach NIE MA ani jednej lustrzanki cyfrowej, sa fuji, sony i inne kompakty, rowniez tym sprzetem robia zdjecia na meczach do tychze gazet
ja wiem ze kazdy mysli o fotografii SPORTOWEJ i REPORTERSKIEJ i do takiej pracy podajecie typy sprzetu, ale skoro ktos pyta o zdjecia do gazet lokalnych to jak znam zycie nie bedzie to sports illustrated ani inne fotki duzego formatu na dobrym papierze,
zazwyczaj sport w takim wydaniu to pare ostatnich stron, czesto bez koloru, z fotkami tak malymi zeby tylko byly bo przeciez musi sie zmiescic tekst i tabele wynikow
rowniez pieniadze placone za takowe fotki beda amortyzowaly wymieniony przez was sprzet do konca zycia
edit: sorki probowalem poprawic pare bledow
Ostatnio edytowane przez TommyTheCat ; 04-04-2006 o 17:04
Canon 30D
No tak - lokalna gazeta. To inny temat...Zamieszczone przez TommyTheCat
Ja też zareagowałem na początku jak Gwozdzt. Polska amatorszczyzną stoi! I ta amatorszczyzna zaczyna się w mentalności ludzi, takim podejściu do tematu jak tu się zarysował.
Ale faktycznie skoro lokalne medium ma niewielki budżet i niewielkie wymagania to zupełnie inny temat się robi. Nie fotografia sportowa, ale relacja/reportaż fotograficzny z lokalnych imprez. EDIT: () W takim wypadku Canon 350D (~2700 zł) + Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM (2400 zł) i masz wypas na zapas
![]()
Ostatnio edytowane przez Raff ; 04-04-2006 o 17:14
Absolutnie nie! Chłopie, nie rób tego błędu i nie kupuj Canona S2 IS. Jest tak koszmarnie wolny, że nawet w domowych warunkach jestem w stanie zjeść wiadro grochówki zanim on złapie ostrość. A nie chcę już myśleć o nerwicy jaka Cię czeka na boisku, gdzie oświetlenie będzie jeszcze bardziej skąpe.
Wiem co mówię, używam tego aparatu i szybkość z jaką działa w nim AF przyprawia mnie niejednokrotnie o ciężką nerwicę. Nie mówiąc już o tym, że podbicie ISO do jego maksymalnych 400 daje taką kaszę, że lepiej od razu własną pięścią się zabić zanim zabije Cię szef gazety.
I niech mnie ktoś sprostuje jeśli się mylę, ale ja bym go nie polecił do robienia zdjęć, gdzie ważna jest szybkość działania sprzętu.
tak sie składa, że pracuję w powiatowym oddziale "lokalnej gazety" nasz fotoreporter ma służbowego 20d, wielką białą lufę, 580ex i sprzetu jeszcze troszke (ledwie mu sie w tego lowepro wielkiego miesci). wiec moze nie ma co uogolniacZamieszczone przez Raff
pozdrawiam
a.
p.s. hey Tommy(TheCat). my name is Mud!![]()
cood [czyt. kud]
http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641
A bo ja uogólniam? :-P Nawiązałem do "klimatu" lokalnego medium wytworzonego przez pytającego, który ma pstrykać zaczynając "od zera". A media mają różny poziom, różną "misję" i różnych odbiorców, niezależne od tego czy są lokalne czy globalne wręcz (vide Internet). No!Zamieszczone przez cood
![]()
nie wiem jak to wyglada u pytajacego, ale u mnie jak bedzie mial np 350D kita i sigme 70-300 to bedzie najlepiej wyposazony![]()
Canon 30D
Zgoda. Do zdjęć akcji kompakt odpada (się pogubiłem w tak definiowanych potrzebach). Ja bym kompaktem nie robił nawet zdjęć gruszce na talerzu, ale są tacy, którzy lubią kumpakty. I co im zrobisz![]()