Pokaż wyniki od 1 do 10 z 90

Wątek: Obiektyw podróż - C17-40, Tokina 16-28 czy możę uniwersalnie C 24-105

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Obiektyw podróż - C17-40, Tokina 16-28 czy możę uniwersalnie C 24-105

ja nie posiadam wprawdzie pelnej klatki wiec mozecie moje sugestje potraktowac z przymrozeniem oka. natomiast ostatnie 5 wakacji spedzilem wlasnie w azji. kazdorazowo podrozujac po niej po 3-4 tygodnie. jak juz pisano "azja" to pojecie bardzo pojemne. nie wiem czy slusznie ale odpowiem ci tak jak bym zakladal, ze nie jedziesz na all inclusive do turcji.
    przede wszystkim uwazam, ze nie po to sie kupuje lustrzanki z wymienna optyka czy jedzie na rewelacyjne wakacje by ograniczal nas 1 obiektyw to moim zdaniem nie ma sensu...
    wg mnie bardzo potrzebny jest jak najjasniejszy i szeroki obiektyw. w moim przypadku jest to sigma 30mm 1.4 ale na twoim miejscu wybralbym 24mm (albo 35 jesli wiesz, ze taka ogniskowa preferujesz ale z twoich postow wynika ze moglbys wymienic ) 1.4. zdaje sobie sprawe z iso jakimi dysponuja ff ale uwierz - w wielu bardzo fajnych sytuacjach bedzie baaardzo ciemno. w takich krajach jak nepal, indie, birma czy kambodza przerwy w dostawie energii sa na porzadku dziennym. zreszta "azja" oznacza mozliwosc przebywania w strefie rownikowej gdzie przez wiekszosc roku zachod bedzie ok 17 (zostaje duzo czasu na nocne zdjecia). do tego takie jasne i szerokie szklo swietnie sprawdzi sie w podrozy (tuktuk, wnetrze lodzi, taksowki, pociagu czy autobusu).
    zabralbym tez oczywiscie cos szerszego czyli 16-35 2.8 lub 4. zrezygnowalbym z samyanga na rzecz uniwersalnosci - nawet wybierajac f4. no ale ja uwazam, ze potrzbny jest tez trzeci obiektyw: 70-200 2.8. jesli chcesz robic dyskretne portrety/brak ci smialosci w zapraszaniu do zdjecia/nie chcesz pozowanych kadrow/nie chcesz placic za zdjecia/potrzebujesz uniwersalnego tele to taki obiektyw bedzie nieoceniony. pamietaj tez, ze czasem mozesz ogladac np. wschod/zachod slonca z jakiegos miejsca ktore nie pozwala na przemieszczanie sie (np. jakas swiatynia, szczyt wzgorza czy samochod) i wowczas zoom bedzie bardzo mile widziany. ja robie wiele zdjec w okolicach 200mm, a mam cropa. wydaje mi sie, ze taki zestaw 3 szkiel jest jednym z optymalnych. jedyne co to trzeba pogodzic sie z jego waga i cena mnie tylko waga przychodzi bez trudu - kluczem do sukcesu jest to, ze moja dziweczyna fotografuje drugim body z jednym szklem wiec ja dzwigam maksymalnie 1 body i 2 szkla. zachecam do takiego rozwiazania (no chyba, ze twoja azja to szalone atrakcje tajlandii )
    wiem, ze to ponad twoj budzet (nawet zostawiajac 35'ke) ale zdaj sobie sprawe z tego, ze najprawdopodobniej bedziesz w przepieknych miejscach i tez najprawdopodobniej juz do wiekszosci nigdy nie wrocisz.
    Ostatnio edytowane przez denree ; 13-03-2015 o 01:36
    450d | 60d -> 7d | s10-20/3.5 -> c10-18/4.5-5.6 | c18-55/3.5-5.6 is II | s30/1.4 | c50/1.8 | s70-200/2.8 II

Uprawnienia umieszczania postów